Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Vožnja autocestom do rujna deset posto skuplja. Uz kartice i ENC do 40% jeftinije

Osim gotovine i bankovnih kartica, sve hrvatske autoceste nude i druge metode naplate, uključujući pretplatne i pametne kartice te uređaje za elektroničku naplatu (ENC) koji donose popuste
21. srpnja 2019. u 09:10 8 komentara 6404 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vožnja hrvatskim autocestama ponovno je poskupjela no to nam ustvari i nije novost. Riječ je o istom onom, sada već tradicionalnom sezonskom poskupljenju kojem smo imali prilike svjedočiti već nekoliko godina, a koje za cilj, dakako, ima prikupljanje što je moguće veće količine novca. Veliku većinu prometa našim prometnicama u ljetnim mjesecima, i u transportnom i u financijskom smislu, generira turistička vožnja, odnosno potrošnja, pa je tako i ove godine na snagu stupilo desetpostotno povećanje cijena za pojedine kategorije vozila na prometnicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ).

Klima u autu Borba protiv vrućine Evo što morate učiniti da bi vam klima u autu radila bez problema

Poskupljenje je na snagu, inače, stupilo 15. lipnja, a potrajat će do zadnjih sekundi 14. rujna, nakon čega će se cijene vratiti na dosadašnje. Povećanje cestarine pritom se odnosi na skupine vozila I.A (motocikli, motorni tricikli i četverocikli), I. (motorna vozila s dvjema osovinama, visoka do 1,90 metara) i II. (motorna vozila s dvjema osovinama visoka više od 1,90 metara, čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kilograma; te motorna vozila s dvjema osovinama visoka manje od 1,90 metara, koja vuku priključno vozilo, neovisno o broju osovina i visini priključnoga vozila). Na III. i IV. skupinu se ne primjenjuje, baš kao i prethodnih godina.

Kategorije obuhvaćene ovim poskupljenjem, dakle, čine više od 90 posto svih vozila koja se u ljetnim mjesecima kreću ovim autocestama, a 40 posto ukupnog prometa na našim autocestama ostvaruje se u ljetnim mjesecima. Prihodi od cestarine na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb od početka godine do 10. lipnja premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani. Ovim prometnicama istovremeno je prošlo oko 22 milijuna vozila, milijun više nego u istom razdoblju prošle godine. A što je s mogućnostima plaćanja?

Automehaničar Bitna stavka Ne kupujte auto ako ovo ne znate: Evo koliko stoje rezervni dijelovi za razne modele

Osim gotovine i bankovnih kartica, sve hrvatske autoceste, dakle spomenute HAC-a i ARZ-a, ali i one drugih koncesionara (Bina Istra, Autocesta Zagreb – Macelj) svojim korisnicima nude i druge metode naplate, uključujući pretplatne i pametne kartice te uređaje za elektroničku naplatu (ENC). Konkretni benefiti za vozače koji se odluče za takve načine plaćanja su višestruki, od popusta do jednostavnosti korištenja i bržeg prolaza, što je posebno važno baš u razdoblju pred nama, no pritom treba voditi računa o tome što točno vozač bira i plaća, i za koje točno autoceste. Konkretno, vožnju do Macelja ne može se platiti putem ENC-a koji su izdale Hrvatske autoceste, pa na to treba pripaziti.

HAC

ENC uređaj može se koristiti kao elektronički medij za plaćanje cestarine na prometnicama A1, A3, A4, A5, A6, A7, A10, A11, D425 (Ploče – Karamatići) i na D102 naplatnoj postaji za Krčki most, dakle i na autocesti Rijeka – Zagreb te na Istarskom ipsilonu, ali uz uvjet otvorenog Bina Istra ENC računa.

Popusti ovise o odabranim modelima, odnosno pretplatnim paketima, a mogu iznositi 13,04, 30,43, 21,74 ili 33,48 posto. U ponudi je i mjesečna pretplatnička karta koja daje mogućnost neograničenog broja vožnji tijekom mjeseca, a za I. i II. skupinu računa se na način da se iznos cestarine pomnoži s 36, uz odobreni popust od 10%.

Promet Hoće li pomoći? Od 2020. godine svi novi auti u EU morat će imati ovaj sustav

ARZ

Osim ENC uređaja koji pokriva iste prometnice kao što je navedeno kod HAC-a, ARZ nudi mjesečne pretplatne karte koje se za I. i II. skupinu vozila također izračunavaju po istom principu, na način da se iznos cestarine pomnoži s 36 (za most Krk 24 prolaska), uz odobreni popust od 10 posto. Cijena godišnje karte izračunava se množenjem s 360 prolazaka (za Krk 240), a u ponudi je i Smart kartica koja nije vezana uz kategoriju vozila te služi kao sredstvo plaćanja cestarine na čiji se iznos odobrava popust od 21,74%.

BINA ISTRA

Koncesionar Istarskog ipsilona također podržava iste ENC uređaje koji vrijede i na prometnicama koje pokrivaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb. U prodaji svojim korisnicima nudi mogućnost odabira četiri paketa prema njihovim konkretnim potrebama, od ENC Plusa (za one koji često putuju i traže maksimalni popust) pa do, primjerice, ENC-a Tunel Učka (za one koji svakodnevno prolaze kroz tunel).

Utrka legendi bivše Jugoslavije Fićo, buba, yugo... Utrka legendi bivše Jugoslavije - možete li pogoditi tko je pobijedio?

AZM

Autocesta Zagreb – Macelj, osim plaćanja cestarine gotovinom i bankovnim karticama svojim korisnicima pruža još i mogućnost korištenja Smart AZM kartice, odnosno beskontaktne kartice za prolaz automatskim naplatnim linijama s popustom od 25 posto za I. i II. skupinu vozila (minimalna uplata 200 kuna). Osim toga u ponudi su i tzv. Karte 40, koje vrijede za 40 prolazaka, uz 40 posto popusta i valjanost 40 dana, s tim da se neiskorišteni iznos na njima ne vraća korisniku.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • vjecnikrojf:

  Ovo je jedna velika svinjarija i to cemo masno platiti.Turisticka sezona ove godine je drastično podbacila i svaka sljedeća ce biti lošija. Misle naši glavonje da je netko lud ako nije hrvat.Stranci su sve više nezadovoljni našim turizmom i to ... prikaži još!o radi visokih cijena,slabe usluge,prevare satim naplatama pa i kursom kune koja je za vrijeme sezone nepovoljnija.Ljudi si izracunaju koliko ce ih godisnji koštati a kad dođu racuni posve drugaciji.Sami sebi radimo štetu.

 • Prosvijećeni apsolutist 2:

  Vinjeta za neogranicenu voznju 10 dana u Madjarskoj stoji 80kn. No 'Mediteranci kakvi su nekad bili' ne znaju kako bi se nalapali. Cim je podbacila prodaja morskog zraka, sada se dere po prodaji zraka na autocesti.

 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Vec 15 godina ne koristim preskupe hr autoceste i potpuno mi je svejedno poskupljuju li ili ne! Na autoceste cu se vratiti samo ako uvedu vinjete po normalnim cijenama, hebe mi se za ENC, hocu vinjete!!