Naslovnica Auti Automobili

Vozio 100 na sat i ostao u nevjerici ugledavši što se događa u vozilu pored njega

- Ostao sam u čudu kad sam ih ugledao. Vozio sam pored njih, a vozač je spavao pognute glave. Ruke mu nisu bile na volanu. Trubio sam im, ali nisu reagirali...
11. rujna 2019. u 16:40 6 komentara 72176 prikaza
Spavali tijekom vožnje u Tesli
Foto: Twitter screenshot

Snimke koje prikazuju vozače u snu tijekom vožnje u Teslinim automobilima sve se češće pojavljuju na internetu. Novu je snimio Amerikanac Dakota Randall, a na njoj se vidi kako vozač i suvozač spavaju tijekom vožnje na autocesti pri brzini od 100 kilometara na sat.

sve se vraća... VIDEO Vozač kamiona izbjegao platiti cestarinu, a nije očekivao ono što se potom dogodilo

- Ostao sam u čudu kad sam ih ugledao. Vozio sam pored njih, a vozač je spavao pognute glave. Ruke mu nisu bile na volanu. Trubio sam im, ali nisu reagirali. Izgledali su kao da trebaju ići kući i ravno u krevet - rekao je Randall.

Teslina vozila imaju sofisticirani autopilot koji upravlja vozilom ali iz tvrtke upozoravaju kako vozači moraju biti budni te držati ruke na volanu. Dodaju da je autopilot namijenjen vozačima koji su spremni preuzeti vožnju u bilo kojem trenutku i da to ne znači da vozilo samo može voziti. 

Tesla Model 3 TEST WHAT CAR? Električni automobili na testu: Kolika je razlika između deklariranog i stvarnog dometa?

Ujedno, ako vozač makne ruke s volana, na nadzornoj ploči vozila pojavljuje se vizualno upozorenje praćeno zvučnim signalom.

No, mnogi vozači zanemaruje upozorenja pa je tako prošlog tjedna utvrđeno da se jedan vozač u blizini Los Angelesa koristeći autopilot zabio u vatrogasno vozilo zato što mu ruke nisu bile na upravljaču i nije mogao brzo reagirati. A prošle godine jedna osoba je poginula na autocesti u Kaliforniji zabivši se u prepreku. Vozilo je također bilo na autopilotu, a vozač je šest sekundi prije nesreće maknuo ruke s volana.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • krafna:

    Fake news...namješteno da bi postalo fora na internetu

  • MarinVD:

    Jeste li vi iz V.L. platili porez za ovaj sponzorirani vlanak ?

  • liliZG:

    programirati da se autoautomatski zaustavi kad makneš obje ruke sa volana, ... a onda što će ti uopće autopilot???? za brzinu već postoji tempomat , sve su to gluposti,... tehnika koja nas je trebala učiniti sigurnijima u vozilu na kraju ... prikaži još! nas čini nesigurnijima ili sigurnijima da ćemo završiti u nesreći.