Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 1. STUDENOG

Vozači, pripazite na ovo od ponedjeljka! Prekršiteljima prijeti kazna od 300 kuna

Obveza korištenja dnevnih svjetala po zakonu prestaje 31. ožujka
Patrik Macek/PIXSELL
28.10.2021.
u 09:39

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka

Od ponedjeljka vozači su ponovno dužni voditi brigu da su im svjetla na vozilima upaljena i tijekom dana, u suprotnom bi mogli ostati bez nekoliko stotina kuna.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. Iznimka su motocikli i mopedi kojima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Za vozače koje se uhvati u prekršaju ove zakonske odredbe propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Još je veća kazna za vozače bicikala koji ne budu imali upaljena svjetla noću te u slučaju smanjene vidljivosti. Dužni su imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, a kazna za one koji to ne budu poštovali iznosi 500 kuna.

Ključne riječi

Komentara 6

JO
Jole121
10:26 28.10.2021.

Nikad nisam razumio niti neću to gašenje svjetala ljeti. Vidljivost auta je daleko bolja u svim uvjetima, a utjecaj na bilo što na autu je apsolutno minimalan.

HA
hanic
09:57 28.10.2021.

Objasnite vozačima da dnevna svjetla nisu dovoljna u uvjetima smanjene vidljivosti ( vecina ih u tom trenu nema upaljene pozicije) i da i oni moraju upaliti kratka svjetla. Magla na autoputu a većina sa dnevnim svjetlima bez pozicija.

VL
????
10:37 28.10.2021.

Znaju li da se paljenjem svjetla povećava CO2-otisak automobila? Ovako nikada nećemo dostići ciljeve o smanjenju emisija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije