Naslovnica Auti Automobili

Vozači, oprez! Počela je nova ljetna sezona

Tisuću kuna kazne čeka vozača koji motocikl vozi bez kacige na glavi
17. svibnja 2018. u 10:34 0 komentara 297 prikaza
Djevojke na biciklima
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Da je nova sezona vožnje na dva kotača već debelo započela, nije nas podsjetilo samo pravo ljetno vrijeme koje nam se ukazalo već u travnju, nego nažalost, i prve vijesti o prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali motociklisti i biciklisti. Neki od njih pritom su i smrtno stradali.

Ilustracija Sigurnost na cestama Policija najavila akciju nadzora vozača mopeda, motocikala i bicikala

Kako bi se takve situacije na našim prometnicama događale što je moguće rjeđe, a jednoga se dana i potpuno iskorijenile, i mi vozači automobila i drugih, većih i snažnijih vozila, moramo dati sve od sebe. Prvenstveno to znači širom otvoriti oči i misliti na slabije zaštićene sudionike u prometu, kako pješake tako i bicikliste i motocikliste. Osim ispred sebe, posebnu pažnju potrebno je posvetiti češćem provjeravanju mrtvog kuta i pravodobnom signaliziranju svojeg kretanja, jer se upravo u mrtvom kutu od pogleda vozača u osobnom automobilu znaju sakriti i motociklisti i biciklisti, a to onda može rezultirati tragičnim posljedicama.

Isto vrijedi i za zaustavljanje i otvaranje vrata, posebno s one strane vozila koja gleda na prometnicu, ali i one okrenute prema nogostupu. Jer, nikad ne znate s koje vam se strane može pokušati provući neki neoprezni vozač na dva kotača.

I naravno, kad smo već kod toga, osim što apeliramo na vozače automobila da pripaze na svoje slabije kolege u prometu, ovom prilikom podsjećamo i motocikliste i bicikliste da pripaze na svoje ponašanje na cesti i da poštuju prometna pravila. Motociklisti se moraju potruditi da voze tako da budu uvijek na vrijeme primijećeni, da se ne provlače među automobilima koji voze u kolonama jer su tada posebno izloženi mogućim nezgodama prilikom prestrojavanja vozila.

Djevojke na biciklima
1 / 32
Prostor podsjeća na parking u ogromnom prostoru na otvorenom - ali to je zapravo povratni efekt skandala Volkswagena s emisijom ispušnih plinova. 

Da u vožnji moraju biti i odgovarajuće odjeveni te obavezno zaštićeni kacigom i ostalom opremom, također nikada nije dovoljno naglašavati, jer je i unatoč stalnim naporima za porast vozačke kulture još uvijek moguće vidjeti neke koji smatraju da su im za vožnju ljeti gore dovoljne kratke hlačice i majica, a dolje japanke. Ne radite to nikada, čak ni kad idete samo “tu do plaže”...

Mnogi od navoda koji se ovdje tiču motociklista u dobroj mjeri vrijede i za bicikliste, no kod njih je situacija možda još i složenija. Osim što ih susrećemo na kolniku, gdje se voze među motoriziranim vozilima raznih veličina, oni se tamo gdje ih ima koriste i biciklističkim stazama. Nadalje, premda to nije ni dopušteno ni pametno, znamo ih vidjeti i na pločnicima, a ono što je posebno opasno jest njihovo prebacivanje s pločnika na kolnik i natrag na biciklističku stazu, nekad preko pješačkog prijelaza, a nekad i mimo njega.

Istina, mnoge biciklističke staze u nas još uvijek nisu u potpunosti povezane, no to nije opravdanje za obijesnu vožnju, baš kao što nije ni razlog za stradavanje u prometu. Također, vozite li se redovito biciklom, razmislite o nabavci kacige čak i ako nemate zakonsku obavezu za to: riječ je o investiciji koja nije prevelika, a doslovno može spasiti život. Zato za sve – i za vozače motornih vozila na više kotača, ali i za motocikliste i bicikliste – ponovno vrijedi upozorenje: pamet u glavu, vozite zaštićeni i oprezno!

Ilustracija Crne brojke MUP uputio pismo motociklistima: 270 obitelji osjetilo je gubitak najmilijih Prometna kultura Sramotno: Samo 500 kuna kazne za bezobzirno ugrožavanje sigurnosti djeteta Ilustracija Nesreća u Osijeku Sudarile se dvije biciklistice, jedna završila u bolnici
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.