Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvokotači u prometu

Vozači, oprez! Počela je nova ljetna sezona

Djevojke na biciklima
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
17.05.2018.
u 10:34

Tisuću kuna kazne čeka vozača koji motocikl vozi bez kacige na glavi

Da je nova sezona vožnje na dva kotača već debelo započela, nije nas podsjetilo samo pravo ljetno vrijeme koje nam se ukazalo već u travnju, nego nažalost, i prve vijesti o prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali motociklisti i biciklisti. Neki od njih pritom su i smrtno stradali.

Kako bi se takve situacije na našim prometnicama događale što je moguće rjeđe, a jednoga se dana i potpuno iskorijenile, i mi vozači automobila i drugih, većih i snažnijih vozila, moramo dati sve od sebe. Prvenstveno to znači širom otvoriti oči i misliti na slabije zaštićene sudionike u prometu, kako pješake tako i bicikliste i motocikliste. Osim ispred sebe, posebnu pažnju potrebno je posvetiti češćem provjeravanju mrtvog kuta i pravodobnom signaliziranju svojeg kretanja, jer se upravo u mrtvom kutu od pogleda vozača u osobnom automobilu znaju sakriti i motociklisti i biciklisti, a to onda može rezultirati tragičnim posljedicama.

Isto vrijedi i za zaustavljanje i otvaranje vrata, posebno s one strane vozila koja gleda na prometnicu, ali i one okrenute prema nogostupu. Jer, nikad ne znate s koje vam se strane može pokušati provući neki neoprezni vozač na dva kotača.

I naravno, kad smo već kod toga, osim što apeliramo na vozače automobila da pripaze na svoje slabije kolege u prometu, ovom prilikom podsjećamo i motocikliste i bicikliste da pripaze na svoje ponašanje na cesti i da poštuju prometna pravila. Motociklisti se moraju potruditi da voze tako da budu uvijek na vrijeme primijećeni, da se ne provlače među automobilima koji voze u kolonama jer su tada posebno izloženi mogućim nezgodama prilikom prestrojavanja vozila.

Djevojke na biciklima
1/32

Da u vožnji moraju biti i odgovarajuće odjeveni te obavezno zaštićeni kacigom i ostalom opremom, također nikada nije dovoljno naglašavati, jer je i unatoč stalnim naporima za porast vozačke kulture još uvijek moguće vidjeti neke koji smatraju da su im za vožnju ljeti gore dovoljne kratke hlačice i majica, a dolje japanke. Ne radite to nikada, čak ni kad idete samo “tu do plaže”...

Mnogi od navoda koji se ovdje tiču motociklista u dobroj mjeri vrijede i za bicikliste, no kod njih je situacija možda još i složenija. Osim što ih susrećemo na kolniku, gdje se voze među motoriziranim vozilima raznih veličina, oni se tamo gdje ih ima koriste i biciklističkim stazama. Nadalje, premda to nije ni dopušteno ni pametno, znamo ih vidjeti i na pločnicima, a ono što je posebno opasno jest njihovo prebacivanje s pločnika na kolnik i natrag na biciklističku stazu, nekad preko pješačkog prijelaza, a nekad i mimo njega.

Istina, mnoge biciklističke staze u nas još uvijek nisu u potpunosti povezane, no to nije opravdanje za obijesnu vožnju, baš kao što nije ni razlog za stradavanje u prometu. Također, vozite li se redovito biciklom, razmislite o nabavci kacige čak i ako nemate zakonsku obavezu za to: riječ je o investiciji koja nije prevelika, a doslovno može spasiti život. Zato za sve – i za vozače motornih vozila na više kotača, ali i za motocikliste i bicikliste – ponovno vrijedi upozorenje: pamet u glavu, vozite zaštićeni i oprezno!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije