Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Vozači, oprez! Ovaj dio automobila sve je češće na meti lopova

Cijena paladija na tržištu je veća, a to dobro znaju kradljivci koji iz automobila vade katalizatore koji, između ostaloga, sadrže taj vrijedni metal
01. siječnja 2020. u 13:39 20 komentara 165768 prikaza
automobili
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na tržištu paladija, rudija i platine okreće se veliki novac, a potražnja za tim materijalima sve je veća.

Krađa automobila EUROSTAT Lopovima automobila Hrvatska nije najprivlačnija: Ukrade se značajno manje automobila nego u ostatku Europe

Znaju to dobro i kradljivci zbog kojih je u porastu broj krađa katalizatora iz automobila. Naime, katalizator sadrži upravo te skupe materijale pa su automobili i ostala vozila sve češće na meti. S obzirom na to da je riječ o predmetu koji stane u običnu torbu, puno ga je lakše ukrasti od samog automobila.

Jedna osiguravajuća kuća u Velikoj Britaniji bilježi povećanje prijava na krađu katalizatora u vozilima – i to deset puta, uspoređuju li se siječanj i listopad 2019. godine, piše HAK Revija.

Fortrade PROMO Paladij je postao vrijedniji od zlata

Do katalizatora lopovi lako dolaze budući da ih je jednostavno izrezati i odvojiti od ostatka ispušnog sustava. Već su se javili neki vozači kojima su katalizatori otuđeni dvaput ove godine. Inače, katalizator pomaže konvertirati štetne plinove iz motora, odnosno osigurati čišći ispuh, no kradljivci iz njega vade paladij, sivobijeli žilavi metal koji dobro apsorbira vodik pa se zato koristi kao katalizator. Cijena za uncu paladija (jedna unca = 28 grama) danas iznosi od 1300 do 1500 dolara pa ni ne čudi što su baš katalizatori na meti lopova.

VIDEO Muškarac pere automobil na oluji

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • polk:

    Ovaj list misli da se štampa u VB.Novinar neka uđe u mesnicu i kupi uncu parizera.Ja odem par milja do benzinske postaje i natočim dva galona benzina.i platim sa funtama.

  • ozibiskup:

    Još je samo trebao pojasniti koliko tako lopov zaradi na jednom katalizatoru!

  • slatix:

    Novine dođu lopovima kao oglas -nudim posao.