Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Vozači, oprez! 40.000 djece prvi put sudjeluje u prometu

igra, vožnja,
Boris Ščitar/PIXSELL
31.08.2011.
u 10:00

Ove je godine u prometu poginulo već sedmero djece, dok ih je 680 ozlijeđeno.

Više od 40.000 djece u ponedjeljak će se prvi put naći u situaciji da na putu od kuće do škole prelaze preko ceste. Tako će se prvašići pridružiti djeci koja su se već suočila s opasnostima prometa. Hoće li cestu prelaziti preko pješačkog prijelaza, pogledavši najprije i lijevo i desno, hoće li čekati da se na semaforu za pješake upali zeleno svjetlo? To ponajprije ovisi o njihovim roditeljima, o tome kako su oni svoju djecu upoznali s prometnom kulturom.

Prometna policija ponovno je – kao što uvijek čini prije početka školske godine – s lokalnim vlastima i cestarima pregledala prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola. U rujnu će plavci obići sve prve razrede osnovnih škola kako bi djecu upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a o problemu sigurnosti djece na cestama govorit će i roditeljima, kojima su namijenjeni i televizijski spotovi „Poštujte naše znakove“.

No, kako prevencija mnoge vozače neće natjerati da uspore u blizini škola i da pažljivije voze, prometni će policajci tijekom rujna – posebno u vrijeme početka i završetka nastave – češće kontrolirati brzinu vozila, a pazit će i na to propuštaju li vozači pješake koji preko pješačkog prijelaza prelaze cestu, kako bi omogućili siguran prelazak djece preko kolnika. Podrazumijevaju se i kazne za vozače koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, kao i za vozače koji vozila nepropisno parkiraju u zonama škola. Policajci će posebno paziti i na one koji u blizini škola budu prebrzo vozili. Policija se neće ograničiti samo na nadzor vozača automobila, već će kontrolirati i autobuse kojima se organizirano prevoze djeca. Uz prometne policajce, u zonama škola na mališane će paziti i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihov je zadatak da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na pješačkom prijelazu u blizini škole.

U teoriji, sve djeluje spremno za uključivanje djece u promet. No, zašto je onda ove godine već sedmero djece poginulo u prometu, dok ih je 96 teško, a 584 lakše ozlijeđeno? Prošle godine pak u 12 mjeseci smrt je na cesti zatekla desetero djece. Teško ih je ozlijeđeno 179, a lakše čak 1147. Djeca sama po sebi ne mogu biti kriva za pogibiju ili ozljeđivanje u prometu. Uvijek su krivi odrasli – bilo da djecu nisu naučili kako se ponašati u prometu, bilo da su ih u automobilu vozili bez odgovarajuće dječje sjedalice, bilo da su u ulozi vozača divljali po cesti.

Ključne riječi

Komentara 12

CH
chemica
10:41 31.08.2011.

Ovdje u Zagrebu je to \"genijalno\" riješeno. Kraj svake škole je nekoliko parova protutenkovskih \"uspornika\" pa ako i pokraj njih uspiješ satrti dijete, e onda si zbilja bolestan. Naša djeca su zaštićena od onih 5-10% poremećenih za volanom koji ih mogu ubiti. Kako je pak tamo gdje medo nosi poštu pa nemaju para za \"barikade\" na cesti...

MO
modovisisajteMaraschino
10:58 31.08.2011.

nije sve na vozacima... najvise je na roditeljima. jer dijete uci gledajuci ponasanje roditelja u prometu. mnogi roditelji ne razmisljaju i pretrcavaju cestu na nedozvoljenim mjestima i naravno da ce djete to isto raditi. isto tako mnogi prelaze cestu a da uopce ne gledaju da li nailazi auto jer pjesaci naravno imaju prednost.... to je najveca greska. evo pogledajte Madjarsku. nema sanse da ce dijete ili odrasla osoba zakoraciti na pjesacki rijelaz cak i ako se zaustavite da ih propustite. tako su nauceni i takav je zakon tamo.

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
10:22 31.08.2011.

Treba biti pažljiv u prometu,voziti laganije,držati se propisa,uštedjeti ćete na gorivu. Predlažem : Za brzine preko 50 od dozvoljenog - trajno oduzimanje Dozvole !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije