Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGNITE KAZNU

Već ste skinuli zimske gume, a trebate voziti prema Lici? Evo što morate učiniti

Ilustracija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
06.05.2019.
u 11:44

– Nisam znao, nisam uopće gledao vremensku prognozu – zavapio je danas ne jedan vozač. – Mladi gospodine, neznanje nije opravdanje – s punim mu je pravom odvratio prometni policajac.

Zimske gume s automobila većje skinula većina vozača jer datumski je 15. travnja prestala obveza vožnje na zimskim gumama odnosno s lancima u prtljažniku, spremnima za postavljanje na pogonske kotače. Još su i prije 15. travnja klimatski uvjeti u čitavoj Hrvatskoj vozače pozivali da posjete vulkanizera i zimske gume zamijene ljetnima. No, najnovija promjena vremena vratila nam je zimske temperature, u pojedinim se dijelovima zemlje na ceste spustio i snijeg, a na sklizak kolnik također valja računati tijekom kišnog dana s jutarnjim temperaturama bliskim ništici.

U Delnicama, primjerice, kiša se i jutros izmjenjivala sa snijegom. Sljeme je također dobilo snježni pokrivač.

– Nisam znao, nisam uopće gledao vremensku prognozu – zavapio je danas ne jedan vozač.

– Mladi gospodine, neznanje nije opravdanje – s punim mu je pravom odvratio prometni policajac.

Jer, iako Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da se zimska oprema na vozilima mora imati do 15. travnja, propisuje i da se treba prilagoditi uvjetima na cesti. Konkretno, vozač mora reagirati na ovakve klimatske ludorije i vratiti automobil u 'zimski mod'.

To ne znači, naravno, da mora ponovno juriti vulkanizeru kako bi na automobil vratio zimske gume. To znači da mora pratiti vremensku prognozu i informirati se o uvjetima na cestama u području kojim se namjerava voziti. Ovisno o konkretnim uvjetima, vozač u automobil treba staviti lance spremne za montiranje na pogonske kotače, ako su mu na automobilu ljetne gume u stanju prikladnom za sklisku podlogu. Ima li lošije (starije) ljetne gume s manje od 4 milimetra dubokim utorima, ne bi smio voziti cestama na koje su se vratili zimski uvjeti, konkretno poledica i snijeg. U tom mu je slučaju pametnije odgoditi putovanje, posuditi od nekoga automobil s adekvatnim gumama ili se do odredišta uputiti javnim prijevozom.

Pogledajte video kamera na našim cestama:

Ključne riječi

Komentara 14

NA
nadaparabola
12:21 06.05.2019.

Neznanje.Dužan sam svaki dan slušati vremensku prognoz ili znati zakon o prometu na cestama?Krenem iz Slavonije i nisu mi potrebni lanci.Dođem auto cestom do Karlovca ima nešto snijega na putu.Stani stavljaj lance,vozi se 15km na sat,razbij amortizere i podvoz.Nakon dvadesetak km nema snježnog pokrivača.Ajmo van i skidaj lance.Nakon dvadesetak km evo opet nježni pokrivač.Dokle?Opet lanci?I onda kaže pametni policajac da neobavještenost ne znači izbjegavanje kazne .A baš bih volio vidjeti jel njihova vozila imaju zimsku opremu ili im je do zajebavanja ostalih učesnika u prometu?

CH
chemica
12:19 06.05.2019.

Pa jel je čovjek izazvao prometnu nesreću da ga policija kažnjava ili se građane i opet "preventivno" u zdrav mozak? Ako su gume krive za nesreću, ma oderi ga, ali ako se vozače kažnjava reda radi jer nemaju lance u petom mjesecu...

MA
maximinimax
11:59 06.05.2019.

Idiotizam vezati zakone na kalendar. Kakvi lanci gospon autor članka? Stavi ti na svoj auto pa se javi kak je bilo, bez veze sa životom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije