Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI REZULTATE

Volkswagen zabilježio dvoznamenkasti pad prodaje prošle godine

Volkswagen plant Zwickau
Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL
1/2
12.01.2021.
u 16:57

U Kini, gdje je pandemija uglavnom zauzdana, pad prodaje bio je znatno blaži i iznosio je 9,9 posto.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) prodao je u kriznoj 2020. godini 15,1 posto manje putničkih vozila nego u godini ranije, pokazuje u utorak objavljeno izvješće.

U teškom tržišnom okruženju VW je kupcima diljem svijeta lani isporučio 5,32 milijuna vozila istoimenog brenda , gotovo milijun manje nego u 2019. Najveći pad potražnje zabilježio je na matičnom zapadnoeuropskom tržištu, gdje mu je prodaja pala za 23,4 posto,.

U Kini, gdje je pandemija uglavnom zauzdana, pad prodaje bio je znatno blaži i iznosio je 9,9 posto.

Ohrabrujuće vijesti dolaze iz segmenta električnih i hibridnih automobila za kojima potražnja sve više raste, kao što pokazuju i podaci drugih proizvođača.

VW-ove isporuke potpuno električnih vozila (BEV) lani su gotovo utrostručene, dok su isporuke svih kategorija električnih automobila, uključujući plug-in hibride, više nego udvostručene. Kriza izazvana koronavirusom dovela je do pada prodaje u cijeloj automobilskoj industriji uslijed smanjene potražnje u uvjetima pojačane gospodarske neizvjesnosti.

Volkswagenova podružnica Audi odvojeno je u utorak izvijestila da je lani kupcima širom svijeta isporučila više od 1,69 milijuna vozila, što predstavlja pad od 8,3 posto u odnosu na godinu ranije.

U Kini joj je prodaja porasla oko pet posto, ali je ukupan godišnji rezultat pritisnula slaba potražnja u Europi i Sjedinjenim Državama, gdje su utjecaj pandemije na zdravlje ljudi i njezine posljedice u gospodarstvu dugotrajniji. U posljednja tri mjeseca 2020. godine, Audi je isporučio više od pola milijuna automobila, premašivši prvi puta tu brojku u tromjesečnom razdoblju.

Među njemačkim proizvođačima luksuznih automobila, Audi je po broju prodanih automobila lani tako zauzeo treće mjesto, iza Daimlerovog Mercedes-Benza, s 2,16 milijuna prodanih automobila, i BMW-a, koji ih je prodao 2,03 milijuna, navodi agencija Dpa.

VIDEO: Ministar Fuchs potvrdio koji razredi kreću u školu od ponedjeljka, a koji ostaju online.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije