Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volkswagen

Novi Touareg prepoznaje ljude i životinje u tami

VW Touareg
Foto: VW
1/12
05.04.2018.
u 07:30

U treću generaciju njemačkog SUV-a ugrađeni su napredni sustavi za bolju dinamiku i povezivost, a odmah nakon premijere u Pekingu dolazi u Zagreb

Koliko mu je važno kinesko tržište Volkswagen je pokazao premijernim otkrivanjem treće generacije Touarega na salonu automobila u Pekingu. Očekivalo bi se da pokrov s dugoočekivanog noviteta otkrije tri tjedna ranije na ženevskom salonu, ali njemački je proizvođač prednost ipak dao Kini.

Novi je Touareg postavljen na MLB platformu, što ga, između ostaloga, čini 106 kilograma lakšim od prethodnika. Na istoj su platformi nastali Audi Q7 i Bentley Bentayga. Pri predstavljanju nove generacije Volkswagen je naglasak stavio na inovativne sustave ugrađene u Touareg, a cilj im je povećati sigurnost, udobnost, dinamičnost, povezivost. Zapravo, novim je tehnologijama cilj na višu razinu podići upravo one stavke koje su današnjim kupcima automobila bitne.

Duži, širi, ali 7 mm niži

Novi je Touareg od prethodnika duži (+77 milimetara) i širi (+44 mm), ali sedam milimetara niži. Rerultiralo je to čvršćim, agresivnijim nastupom, ali i nešto prostranijom putničkom kabinom. No, potpuni dojam povećanog raspoloživog prostora ipak pruža prtljažnik koji prima 810 litara, što je čak 113 litara više od zapremnine prtljažnika prethodne generacije Touarega.

VW Touareg
1/24

Vizualno, Volkswagen je unaprijedio Touaregov dizajn. Automobil izgleda energičnije i modernije no, u skladu s dosadašnjom praksom marke, zadržani su tradicionalni vizualni elementi, pa (i) ovdje možemo govoriti o evoluciji, a ne revoluciji dizajna. Nova su svjetla, kao i prednja maska, koja je sada dojmljivija. Pri izlasku na tržište Touareg će kupcima ponuditi dva V6 dizelska motora od 231 i 286 konjskih snaga.

Kasnije, vjerojatno ujesen, stiže i V6 benzinac od 340 konjskih snaga. Do kraja godine očekuje se i 4-litreni V8 dizelski stroj koji će ponuditi 421 konjsku snagu. Plug-in hibrid također je u planu, ali još nije potvrđeno kada će se nuditi i na europskom tržištu.

S obzirom da mnogi aktualni vlasnici Touarega automobil koriste i za vuču prikolice, novitet i tu ima što ponuditi - potpora za manevriranje prikolicom olakšava postupke manevriranja prikolicama težine 3,5 t.

Obilje naprednih sustava

U prodaji bi se novi Volkswagen Touareg trebao naći ovoga ljeta. Cijene se još ne znaju, ali - zbog obilja novih sustava koji su ugrađeni u novi model - očekuje se da će biti veće od dosadašnjih. Među sustavima integriranim u novi Touareg su, primjerice, sustav potpore svjetala za noćnu vožnju ‘Night Vision’ (prepoznaje ljude i životinje u tami preko termovizijske kamere), sustav potpore za prolaz kroz zonu radova (poluautomatsko upravljanje i zadržavanje vozila na voznom traku, ubrzanje i kočenje do brzine od 60 km/h), sustav potpore za križanja (reagira na bočni promet ispred Touarega). Ima i aktivno upravljanje svim kotačima koje čini način upravljanja Touaregom sličnim kao kod kompaktnih vozila, a donosi i novu stabilizaciju protiv njihanja s elektromehanički upravljanim poprečnim stabilizatorima i ‘IQ.Light – LED Matrix glavna svjetla’ (kratkim i dugim svjetlima upravlja se interaktivno preko kamere), kao i head-up zaslon koji se projicira izravno na vjetrobransko staklo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije