Naslovnica Auti Automobili

Volkswagen ne odustaje od dizela, najavljuje njegovu "renesansu"

Moderni dizelski motori su, kada je zaštita klime u pitanju, dio rješenja, a ne problema, rekao je Mueller.
13. ožujka 2018. u 16:40 3 komentara 1907 prikaza
Matthias Mueller
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Unatoč skandalima oko manipuliranja ispušnim plinovima i prijetećim zabranama prometa vozilima s dizelskim motorima u Njemačkoj, Volkswagen i dalje ustraje na ovoj vrti motora, rekao je u utorak šef koncerna Matthias Mueller na predstavljanju godišnjeg poslovanja u Berlinu.

VW Ispušni plinovi U Australiji VW-ova vozila ni nakon popravaka ne prolaze na eko testovima

„Ja ne samo da se nadam, nego sam i uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita klime u pitanju, dio rješenja, a ne problema“, rekao je Mueller. On je ustvrdio da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljikovog dioksida nego benzinski motori.

Mueller je najavio da će Volkswagen do 2022. uložiti preko 90 milijardi eura u razvoj motora s unutarnjim sagorijevanjem. Istodobno koncern iz Wolfsburga ulaže i u sektor električnih pogona.

Matthias Mueller
1 / 8
Volkswagen Polo

„U sljedećih četiri godine ćemo u sektore elektro-pogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložiti više od 34 milijardi eura“, rekao je Mueller. Broj pogona koji proizvode akumulatore za elektro-automobile bi se sa sadašnjih tri trebao povećati na 16.

On je istodobno naglasio kako za razvoj elektro-automobila potrebno poboljšati infrastrukturu stanica za punjenje.

STIŽE POJEFTINJENJE? Tržišta na Balkanu čekaju njemačke dizelaše

„Volskwagen ne može sam riješiti problem manjka stanica za punjenje. Za to nam je potreban jedan masterplan na europskoj razini“, poručio je predsjednik uprave Volkswagena.

Na konferenciji za tisak u Berlinu Volkswagen je predstavio i brojke koje, unatoč brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordni promet i zaradu. Zahvaljujući jakoj potražnji u SAD-u i Kini VW je 2017. ostvario zaradu od 11,4 milijarde eura, što je sedam milijardi više nego 2016.

Auspuh PORAZNI IZVJEŠTAJ Toksične čestice povezane s dizelašima ubiju godišnje 6000 Nijemaca Jürgen Resch ZOVU GA LAŽNI ROBIN HOOD Ovo je građanin koji je izborio zabranu dizelaša u njemačkim gradovima VW i Nissan Sporne brojke Tko je najveći? VW i Renault–Nissan u mrtvoj su utrci
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

  • jurajuric116:

    Bog je stvoril čoveka, a Njemac VW diesel

  • ibiza:

    bravo VW ,ja vozim uvijek i hvala bogu zadovoljan

  • Z_Tenej:

    Dizel nije rješenje problema, nego njegov sastavni dio.Fosilna goriva vežu ugljik sa kisikom i stvaraju Co2. Dizel koji troši 6 litara i radi 25000 km godišnje,i dalje ispusti oko 4 tone Co2 na godinu. Čista kemija od koje se ne može pobjeć.