Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURDI ZAKONA

Vjerovali ili ne, smijete se šminkati i presvlačiti dok vozite

auto
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/Pixsell
01.09.2016.
u 08:30

Čitati tijekom vožnje također smijete, dok god to činite s medija u papirnatom obliku

Gotovo da nema novog automobila bez dodirnog ekrana putem kojeg možete upravljati navigacijom, audiouređajem, postavkama automobila... No, osim što ta tehnološka dostignuća traže da pozornost i pogled usmjerite na ekran, umjesto na cestu mogu vas i koštati 500 kuna, uoči li prometni policajac da ste zaigrani tipkanjem po ekranu. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, naime, u članku 196. jasno navodi da vozač za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Jedu, piju, presvlače se

Pojednostavljeno, kao što ne smijete, dok vozite, mobitel držati u ruci i telefonirati ili pisati poruke, tako tijekom vožnje ne smijete ni tražiti radiopostaju, ubacivati CD, namještati navigaciju, fotografirati... Ne smijete raditi ništa što podrazumijeva da tijekom vožnje “prčkate” po nekom uređaju, što je razumljivo jer svaka od navedenih stvarčica odvlači pažnju i pogled s ceste te povećava rizik od nesreće. Ono što nije razumljivo, činjenica je da se Zakon o sigurnosti prometa na cestama kod određivanja što vozač tijekom vožnje smije, a što ne smije raditi zaustavio na – uređajima. Dakle, ako “kradljivac pažnje” nije uređaj, onda je dopušteno?!

Konkretno, tijekom vožnje smijete se presvlačiti i šminkati se. Smijete piti bezalkoholna pića (ili alkoholna, sve dok u sebe ne “natočite” 0,5 promila) iako to podrazumijeva traženje boce, njezino otvaranje, pa možda prolijete piće po sebi, pa ćete gledati što ste napravili... Smijete jesti, dakle u jednoj ruci držati hranu, a drugom manevrirati između volana i mjenjača. Smijete zapaliti cigaretu i pušiti, bez obzira na to što to znači i potrebu traženja kutije s cigaretama i upaljača po automobilu, paljenje cigarete, traženje pepeljare, otresanje pepela. Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne brani ni da vozite s torbicom u krilu, a nije propisao ni da vam u krilu tijekom vožnje ne smije sjediti pas pa u prometu često svjedočimo i takvim apsurdnim situacijama.

Čitati tijekom vožnje također smijete, dok god to činite s medija u papirnatom obliku. Dakle, novine i knjiga su zakonit suputnik, s obzirom na to da Zakonom o sigurnosti prometa na cestama to nije zabranjeno činiti tijekom vožnje. Dobra stara papirnata autokarta također je dozvoljena, čak i ako je tijekom vožnje raširena preko volana. Kako zakon ne spominje obuću prikladnu za upravljanje motornim vozilom, prometni vas policajac neće moći kazniti zatekne li vas kako vozite u cipelama s visokom potpeticom, natikačama, japankama.

Jasno je da ništa od ovoga nije primjereno vožnji, ali što nije zabranjeno – dopušteno je.

Nekima razum nije dovoljan

Ne smatramo da zakonom treba vozača svesti u uske, stroge okvire te mu konkretno propisati baš svaku sitnicu, ali nije ni ovako dobro. Previše situacija koje izravno utječu na sigurnost u prometu prepušteno je savjesti i zdravom razumu vozača. Nažalost, svakodnevne nesreće dokazuju da se ipak ne možemo oslanjati (samo) na savjest i razum.

>> Svako dijete niže od 135 cm mora sjediti u sjedalici

Komentara 1

DH
dhabalija
12:24 04.09.2016.

teško je da bi netko mogao obuhvatiti zakonom sve (ne)dovoljene radnje. Ali ak vas zaustavi policija s namjerom kažnjavanja, već će vam naći nešto. ( platio sam kaznu za " držanje kutije prve pomoći u nehigijenskim uvjetima"). Sve u svemu, radite što hoćete, ali, molim vas, ne ugrožavajte ostale sudionike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije