Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEUKUSNO'

VIDEO Volkswagen se ispričao zbog rasističke reklame: 'Stidimo se zbog tog objavljivanja'

Volkswagen
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
21.05.2020.
u 19:21

Komentari po društvenim mrežama Volkswagenu predbacuju licemjerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom uratku koji asocira i na kolonijalnu povijest Afrike, automobilski koncern reagirao s nerazumijevanjem.

Njemački automobilski koncern Volkswagen ispričao se zbog jedne internetske reklame koja je izazvala brojne negativne reakcije zbog, kako su mnogi ocijenili, rasističkog sadržaja, prenose u četvrtak njemački mediji.

"Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog tog objavljivanja i ne možemo objasniti kako je do toga došlo", priopćio je koncern Volkswagen, a prenose mediji.

Video spot, koji je napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama, prikazuje animaciju u stop-motion tehnici, s likom crnog čovjeka kojeg kroz spot vodi velika bijela ruka i na kraju ga ubaci u kuću ispred koje je parkiran Volkswagenov model Golf.

Animirana slova koja se pretapanjem pojavljuju pred kraj spota u jednom trenutku jasno ispisuju uvredljivi rasistički pojam "Neger" (Crnčuga).

Glasnogovornik inicijative Crni građani Njemačke Tahir Della izjavio je kako spot ima "totalno rasistički" učinak. 

Premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil, koji zbog državnog suvlasništva sjedi u upravnom odboru Volkswagena, spot je nazvao "nedvosmisleno rasističkim i uvredljivim" te najavio raspravu na čelu koncerna na tu temu.

Komentari po društvenim mrežama Volkswagenu predbacuju licemjerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom uratku koji asocira i na kolonijalnu povijest Afrike, automobilski koncern reagirao s nerazumijevanjem.

"Vjerojatno možete pretpostaviti da smo šokirani i iznenađeni činjenicom da je naša Instagram Story do te mjere shvaćena pogrešno", priopćio je koncern početkom tjedna, kada su se pojavile prve kritike po društvenim mrežama.

Volkswagen je u isprici također naveo da se "ako ni zbog čega drugog, a ono zbog povijesti koncerna" u Wolfsburgu oprezno odnose prema ovakvim temama.

Volkswagen je nastao kao projekt nacističkog režima s ideološkom pozadinom, namijenjen opskrbi građana Njemačke automobilima. VW je bio aktivan i u proizvodnji ratnih vozila.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar CarolKO96
CarolKO96
09:26 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Avatar MariaJE95
MariaJE95
08:52 25.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

HA
hacker
15:01 25.05.2020.

Vw Polo dsg kada je izašao na tržište cijena mu bila ispod 125 000 Kuna sada je preko 135 000 Kuna. Naivni kupci plačaju odštetu zbog diesel gatea drugim kupcima kroz veču cjenu auta, najbolje bi bilo bojkotirati tu marku vozila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije