Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

VIDEO Večernjakov novinar među prvima na svijetu vozio se u automobilu Mate Rimca Concept_One vrijednom milijun eura

Concept_One kreće potiho, kao što se i očekuje od električnog automobila, ali kad se doda brzina, zvuk podsjeća na mlazni motor. Brzina vam doslovce oduzima dah
26. srpnja 2016. u 11:15 22 komentara 16692 prikaza
Mate Rimac
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vrijedilo je čekati! Kao prvi novinari u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu, uvjerili smo se u moć i performanse najbržeg svjetskog električnog automobila, hrvatskog proizvoda Concept_One Rimac Automobila.

U subotu popodne Mate Rimac nam je sa svojom ekipom omogućio da sami vidimo zašto se o njemu i njegovu automobilu toliko piše, zašto svaki članak skupi more klikova i, naposljetku, da iznutra vidimo kako izgleda vožnja u automobilu od milijun eura. Imali smo i dodatnu povlasticu da nas kroz svijet u kojem nas je čekalo nevjerojatnih 1088 KS provede sam tvorac sada već kultnog superautomobila, Mate Rimac osobno. Priznajemo, nismo izdržali, šest je tjedana trebalo čekati da bismo i sami sjeli za volan, bilo je ili ta mogućnost ili ekskluzivno prvenstvo – vožnja uz autora Concepta One.

Za novinara je biti prvi najvažnije, ali nije sramota čekati red nakon globalnog časopisa EVO, koji je na kartu svijeta stavio Paganija. Ovako smo iz prve ruke sve mogli doznati od svetonedeljskog poduzetnika. Ovdje je riječ o prvom produkcijskom modelu Concepta_One. Automobil je u vlasništvu kupca pa smo mi dobili priliku da ga u završnim testiranjima prije isporuke u Ameriku temeljito pogledamo i vidimo što će to prvi kupac dobiti. Prije svega, riječ je o nemjerljivo dorađenijem proizvodu u odnosu na prototip, vjerojatno se svi sjećaju crvenog bolida koji je Rimac predstavio u Frankfurtu prije četiri i pol godine. Izrada, završna obrada, interijeri u kojem su dosjedi i zazori preciznije odrađeni nego kod mnogih razvikanijih svjetskih marki, govore kako je ovo, realno, drugi svijet u odnosu na originalni Concept One.

Kao da je stigao iz NASA-e

I kada se automobil rastvori, otkrivajući ključne komponente koje čine njegovu moć i performanse, dojam ostaje isti. Plohe i dijelovi od ugljikovih vlakana besprijekorni su, kao  prevučeni glačalom, sve se doista doima kao da je stiglo iz NASA-e, a ne iz hangara u malom mjestu pokraj Zagreba. Dobio je Concept _One i poneki detalj poput gravure na poklopcu baterija ili izraženijeg stražnjeg difuzora. Iskusnije oko povirit će i iza naplataka gdje se nalaze kočni diskovi dimenzija omanjeg letećeg tanjura koje će u svakom trenutku, bude li potrebno, uhvatiti goleme čeljusti.

tihomir orešković, mate rimac, rimac automobili Rimac Automobili Premijer Orešković oduševljen: Ovo je čudo, vrhunska tehnologija! 11.03.2015., Zagreb - Hrvatska tvornica elektricnih automobila najvisih performansi Rimac Automobili. Photo: RIMAC Bez obzira na novo sjedište, proizvodnja ostaje u zemlji

Iznutra je jedna nova priča. Ako ste očekivali asketski aranžiranu unutrašnjost, prevarili ste se. Dočekat će vas fina kombinacija bijele i tamnosive kože nepogrešivo spojena čvrstim šavovima u kombinaciji s plohama od ugljičnih vlakana. Ući u zbog aerodinamike niski superautomobil nije tako jednostavno, pogotovo ako ste dimenzija autora ovog teksta, no jednom kada ste se smjestili, očekuje vas zaključak kako Concept One nije neudoban. Doista ne, sportski oblikovana sjedala uhvate vas, stavite pojas i spremni ste za kretanje. Kabinom dominira veliki zaslon infotainment sustava, perjanice truda inženjera Rimac Automobila. Kako će se i tijekom vožnje ispostaviti, riječ je doista o možda i najnaprednijem sustavu svoje vrste u svijetu. Mogli biste potrošiti pola dana samo igrajući se brojnim njegovim opcijama koje uopće nisu vezane za vožnju, a upravo ovaj uređaj na još jedan način izdvaja Concept One od superautomobilskih kolega.

– Možemo odabrati bilo koju glazbu pohranjenu u memoriji, skinuti je s interneta, namjestiti bilo koji drugi sustav poput klime. U svakom je trenutku automobil povezan preko infotainmenta sa sustavima za praćenje u našoj tvrtki te u svakom trenutku znamo što se s automobilom događa – govori nam Mate Rimac. I konačno, pokret. Iako Concept One kreće potiho, kao što bi se i očekivalo od električnog automobila, stvari se mijenjaju kada se doda malo brzine. – Nikada nećemo napraviti automobil sa simuliranim zvukom konvencionalnog automobila, mislim da to nema smisla. Ovakav zvuk kakav se čuje meni zaista paše, doista odgovara automobilu s nekonvencionalnim pogonom – kaže nam Mate Rimac.

A taj zvuk doista više podsjeća na kakav mlazni motor nego na bilo što drugo. Već i pri lakšem ubrzavanju čuje se ne prijeteći, nego obećavajući fijuk koji se kod maksimalnog pritiska na papučicu gasa pretvara u urlik koji dobiva pratnju zujanja elektromotora u svakom kotaču. A taj zvuk sasvim odgovara onome što se događa kada papučica gasa ode do kraja. Naprosto, vremena za reakciju gotovo da i nemate, brzina vam doslovno oduzima dah, a vaš se izraz iznenađenja pretvara u široki osmijeh, pokoji uzvik uzbuđenja jer put do 100 km/h pa i 200 km/h izuzetno je kratak. Za 2,6 sekundi imate referentnu “stotku”. Brže od motocikla. Nije sve ni u samom ubrzanju, za to vrijeme moguće je pratiti i još nešto, a to je koliko je snage Concept One povukao od svoje baterije. Na zaslonu će se velikom brzinom smjenjivati brojke od nule do čak 900, kW što bi bilo čak i više od deklariranih 1088 KS. U nastavku vožnje još je zanimljivije pratiti što se sve u automobilu događa.

Pogon prema želji

– Na ekranu je moguće u svakom trenutku za svaki kotač vidjeti koliko mu je momenta snage dodijeljeno. Kroz infotainment sustav možemo namjestiti vožnju na sva četiri kotača, želimo li, samo na prednje, samo na zadnje, kako želimo da se auto ponaša na cesti u smislu ležanja... Apsolutno se sve može namjestiti prema željama vozača. Također, možemo vidjeti i kako u pojedinom trenutku na nas djeluje G sila. Ali, ključno je pratiti što se događa s baterijom. U svakom trenutku pratimo njezin kapacitet te dolazi li struja u nju putem regenerativnog kočenja ili se struja troši – kaže Rimac.

U sat vremena ne baš nježne vožnje kapacitet baterije pao je petnaest posto. Regenerativno kočenje, dakle kočenje usporenjem koje bi se kod konvencionalnog automobila uvjetno moglo prevesti kao kočenje motorom, efikasno usporava automobil, ali i dopunjava bateriju pa je sasvim točno da s potpuno punom baterijom doista možete prijeći 330 km. Ovakav način kočenja, koji se može i isključiti, omogućio je da Mate Rimac u vožnji praktično ne pritisne kočnicu. Druga je priča Rimac Torque Vectoring sustav koji omogućuje agresivno ulaženje u zavoje, u tolikoj mjeri da su kolege koji su nas gledali mislili da će nas vidjeti na rinzolu ili u grabi. Nije se dogodilo, ali ne srećom, nego zahvaljujući ovom sustavu i Matinu povjerenju u svoj automobil. Jasno, prekrasan sportaš plijenio je pozornost cijelo to popodne. Pokraj nas se tako zaustavila jedna slovenska brojnija obitelj u Citroënovu monovolumenu, svatko je uzeo svoj smartphone i slikao moćni elektromobil koji nas je stavio na kartu svijeta tamo gdje smo to možda ponajmanje očekivali.     

>>Mate Rimac: Živimo u prekrasnoj zemlji

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • siki_miki:

  Sve ok, al treba vidjet vrijeme na nurburgringu ili nek ga daju clarksonu :D

 • Erick:

  Vrijedan million, po cijoj procijeni I koliko ih je prodano? Mislim da se radi o placenoj reklami.

 • Avatar future Gohan
  future Gohan:

  Opet koncept? WTF? Jedan tjedan koncept, drugi tjedan upravo prodao primjerak dva... i tako godinama... ha, ha, ha... zar u VL nikog nije niti malo stid? Ili se ovakve stvari plate, pa nema veze... ne bih se čudio, VL se ... prikaži još! srozao po kvaliteti na dno dna... odavno...