Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kupiti

Veliki test ljetnih guma: evo koje su najbolje

Ilustracija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
19.04.2018.
u 09:00

Sava najlošija na mokrom, najbolji manje poznati Falken i renomirani Michelin te Bridgestone

Prava zima ove nam je godine stigla iznimno kasno i pokazala zube pa je prijelaz u topliji dio godine bio vrlo brz. Tako je i vrijeme sezonske izmjene guma stiglo nekako preko noći. Ako su vam potrebne nove ljetne gume, vrijeme je da proučite koje se isplate kupiti. Jedan je od najboljih orijentira u izboru guma tradicionalni test pneumatika, koji dva puta godišnje provode europski autoklubovi predvođeni najvećim europskim autoklubom ADAC-om, a u kojem sudjeluje i austrijski autoklub ÖAMTC, kao i naš Hrvatski autoklub.

U ovogodišnjem testu ljetnih guma isprobano je 30-ak pneumatika u dvije dimenzije – 175/65 R14, koje se koriste na automobilima gradske klase poput Opel Corse, Toyote Yaris ili Renault Clija te 205/55 R16, u kojoj voze najbrojniji automobili kompaktne klase poput VW Golfa, Mazde3 ili Peugeota 308.

Na testu se ocjenjuje ponašanje gume prema pet kriterija: na suhoj i mokroj podlozi, buka, potrošnja goriva i nosivost. Dakako, najbitniji kriterij je ponašanje gume na mokroj podlozi koje nosi 40% ukupne ocjene.

Ove godine nijedna testirana guma u obje dimenzije nije sasvim razočarala, samo su tri pneumatika ocijenjena “dvojkom”, odnosno ocjenom “djelomično se preporučuje”. To su Sava Perfecta u manjoj dimenziji, koja je ostvarila najlošiji rezultat na mokroj cesti, dok su Infinity Ecosis i Vredestein Sportrac 5 u većoj dimenziji, iako u testovima ocijenjeni boljim ocjenama, dobili slabiju krajnju ocjenu zbog problema pri velikim brzinama. Njihova stabilnost pri velikim brzinama, koja ovisi o pritisku zraka, opterećenja i brzine, nešto je slabija nego kod drugih guma.

Najviše je pneumatika ocijenjeno srednjom ocjenom “preporučuje se”, dok su najbolje ocijenjene u manjoj dimenziji, relativno iznenađujuće, Falken Sincera SN832 Ecorun i Semperit Comfort-Life 2, dakle gume koje ne spadaju u skupinu premium proizvođača.

U većoj su dimenziji najbolji bili Michelin, Bridgestone, Continental, Firestone, Hankook i Semperit. U manjoj dimenziji razlike u cijeni pneumatika različitih proizvođača nisu toliko značajne, dok u dimenziji 205/55 R16 postoje veće razlike u cijeni.

Gdje kupiti gume? Dakako, klasičan način je posjetiti nekoga od mnogih vulkanizera, ali danas je sve popularnija internetska prodaja guma. U e-trgovinama cijene su uglavnom niže nego u klasičnim trgovinama, iako tu zapravo nema pravila, a i neki klasični trgovci imaju internetske trgovine. Nedostatak takve kupnje jest što ne možete na licu mjesta obaviti izmjenu guma, a svakako pogledajte kakve recenzije ima određeni web-trgovac i prije narudžbe provjerite kad su proizvedene gume koje kupujete. Ako pri isporuci nije sve onako kako ste ugovorili, nemojte se ustručavati vratiti proizvod.

Ilustracija
1/32
Ključne riječi

Komentara 31

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
10:29 19.04.2018.

Pročita sve i pregleda tablicu; nigdje DUREXA

Avatar ivek
ivek
10:38 19.04.2018.

Nokian -zimske.. continetal-litne

BI
Bilstein
10:26 19.04.2018.

znaci dobro sam kupio. falken

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije