Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD I U EU

Veliki pad potražnje za novim automobilima u Hrvatskoj

Automobili
Foto: Reuters/PIXSELL
17.04.2019.
u 11:57

U prva tri ovogodišnja mjeseca potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a pala je za 3,3 posto, uz registrirana nešto više od četiri milijuna novih automobila.

Potražnja za novim vozilima u Europi ponovo je smanjena u ožujku, sedmi mjesec zaredom, a u Hrvatskoj je potonula za petinu, pokazuju u srijedu objavljeni podaci udruženja europskih proizvođača ACEA.

U ožujku je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano nešto više od 1,7 milijuna novih automobila, što je za 3,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Time je pad potražnje za novim automobilima u Europi nastavljen sedmi mjesec zaredom, nakon 1-postotnog smanjenja u veljači.

Razdoblje smanjene potražnje vremenski se poklapa s uvođenjem strožih testova emisija štetnih plinova (WLTP) početkom rujna prošle godine.

U ožujku je pad broja registriranih novih automobila zabilježen u većini zemalja EU-a, uključujući sva vodeća tržišta, primjećuju u udruženju.

Najizraženiji pad potražnje bilježile su u ožujku Italija, za 9,6 posto, a prate ju Španjolska s padom potražnje za 4,3 posto, Velika Britanija, za 3,4 posto, Francuska, za 2,3 posto.

Najblaži je pad zabilježen u Njemačkoj, za 0,5 posto.

U Hrvatskoj je u ožujku prema podacima ACEA-e registrirano 5.047 novih automobila, za petinu manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači njihov je broj na godišnjoj razini smanjen za 7,7 posto.

Veću potražnju bilježile su samo Danska, Mađarska, Latvija, Litva, Luxembourg, Rumunjska, Slovačka, pokazuje izvješće.

Blagi pad u prvom tromjesečju

U prva tri ovogodišnja mjeseca potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a pala je za 3,3 posto, uz registrirana nešto više od četiri milijuna novih automobila.

Pritom je u skupini vodećih tržišta najbolji rezultat zabilježila Njemačka gdje je broj registriranih automobila bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

Najviše je u toj skupini smanjena potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 6,9 posto. Slijedi Italija s padom potražnje za 6,5 posto.

U Hrvatskoj je u prva tri ovogodišnja mjeseca prema podacima ACEA-e registriran ukupno 12.171 novi automobil, što je 12,3 posto manje nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju.

Pogledajte i video: Salon automobila u Ženevi

Komentara 3

FA
fajlpz
20:43 22.04.2019.

Pod hitno veće trošarine, porez na prirez od poreza, homologaciju, potvrdu proizvođača, i zaštititi napokon Hrvatsku auto industriju.

IB
ibiza
12:16 17.04.2019.

pa ljudi su kupili sute pa onda drze jedno vrijeme ,nisu ludi kupovat stalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije