Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Servisi za vrijeme epidemije

Većina servisa radi skraćeno, ali možete i na redovan servis

Servis auta
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
20.03.2020.
u 22:31

Neki besplatno obavljaju definfekciju ozonom, a drugi planiraju uvođenje preuzimanja vozila od stranaka kod njihove kuće

Izvanredna situacija zbog koronavirusa zahvatila je i automobilski sektor. Saloni automobila su zatvoreni i fizičke prodaje automobila do daljnjega nema, ali ovlašteni servisi su i dalje uz mjere opreza, dežurstva i skraćeno radno vrijeme otvoreni.

Uz pojačane mjere opreza otvorene su Stanice za tehnički pregled vozila koje obavljaju tehničke preglede i produženja registracije uz pridržavanje mjera predostrožnosti koje daje stožer civilne zaštite.

Policija naglašava da s obzirom na to da Stanice za tehnički pregled vozila, u čijoj je nadležnosti produženje važenja prometne dozvole i dalje rade uz pojačane mjere opreza, za sada nema zapreka da se obavi produženje valjanosti prometne dozvole.
Napominjemo da se navedeni postupak može izvršiti i prije isteka valjanosti prometne dozvole te da sve poslove tehničkog pregleda i produženja valjanosti prometne dozvole vozila, osim vlasnika vozila, može obaviti bilo koja druga osoba uz punomoć, odnosno predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila. Slijedom navedenog, motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cestama u Republici Hrvatskoj ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu. No, svjesni smo činjenice da se zbog sprječavanja globalne pandemije širenja korona virusa COVID-19 mogu dogoditi nepredviđene situacije koje se odnose na proces registracije vozila i produženje valjanosti prometne dozvole. S tim u vezi, za situacije u kojima su vozila zatečena u prometu i kojima je istekla valjanost prometne dozvole, a za čije vozače postoji opravdani razlog zbog koje nisu mogli na vrijeme obaviti tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole (dokaz o obaveznoj karanteni i sl.), svaka situacija će se zasebno razmotriti kako bi se odlučilo o eventualnom sankcioniranju navedenog prekršaj - odgovorili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Problema ne bi trebali imati, zasad ni oni koji ne prođu tehnički pregled ili oni kojima se pokvari automobil i hitno moraju na popravak jer većina servisa, kako ovlaštenih, tako i neovlaštenih radi, također uz pojačane mjere opreza.

Neki servisi rade samo za hitne slučajeve, dok neki rade sve, ali uz skraćeno radno vrijeme. U svakom slučaju svi preporučuju da provjere radno vrijeme servisa i prije dolaska ih kontaktiraju. Neki razmatraju i uvođenje preuzimanja vozila od stranaka kod njihove kuće kako bi umanjili rizike.

- Zasad radimo normalno, ali pad posla je veliki. Većinom se rade auti koji su pali na tehničkom pregledu ili sitniji popravci. Ljudi trenutno ne razmišljaju o redovnim servisima automobila, ali mi smo tu i radimo. Ali, radimo po posebnoj proceduri. Prije servisiranja unutrašnjost dezinficiramo alkoholom i budući da u servisu nudimo dezinfekciju ozonom napravimo i to radi naših djelatnika, a to je sada svojevrstan poklon klijentima. Trgovci dijelovima rade samo veleprodaju i tu zasad što se tiče materijala nema problema – kazala nam je Irena Petir, vlasnica Autoservisa Turek iz zagrebačkog Zapruđa.

- Radno vrijeme je, ovisno o partneru, malo kraće pa se strankama preporučuje da provjere točno radno vrijeme kod svog ovlaštenog partnera. Uspostavljene su sve preporučene zdravstvene mjere i smjernice te naravno pratimo situaciju COVID-19 svakodnevno i prilagođavamo se. Uveli smo mjere dezinfekcije svih radnih prostora kao i vozila kod prijema i otpreme - kažu u hrvatskom zastupništvu Mazde.

Toyota Croatia je u redovnoj i intenzivnoj komunikaciji sa svim ovlaštenim partnerima.- Toyota saloni su zatvoreni za prodaju novih i rabljenih vozila te prodaja rezervnih dijelova i opreme, ali kontakt je moguć putem telefona, maila i društvenih mreža s dežurnim osobljem. Servisna djelatnost radi na aktivnostima održavanja i popravka vozila - kažu u Toyota Croatiji.

- Sukladno naputcima Kriznog stožera, naši ovlašteni servisi marki Renault, Nissan i Dacia bit će otvoreni, uz pridržavanje svih propisanih strogih zdravstveno higijenskih mjera. Bitno je napomenuti da servisi imaju promijenjeno radno vrijeme te strankama preporučujemo da obavezno kontaktiraju ovlaštenog servisera radi dogovora oko dolaska. Također normalno rade i naše službe Renault Assistance i Nissan Assistance - odgovaraju iz Renault-Nissan Hrvatska.

I iz zastupništva Fiata sličan odgovor:

"Za sada servis ima dežurstvo, dakle 2 mehaničara rade samo osnovno, uz mjere opreza. Čeka se naputak preko HGK, upit upućen jučer, kako nastaviti s radom i kojim dijelom aktivnosti (isporuka ranije ugovorenih vozila, limarsko lakirerski dio – nije vezan za kontakt sa strankama...)."

I iz Suzukija javljaju da će servisi raditi.

- Servisi bi trebali raditi, najvjerojatnije u smanjenom obujmu, jer će i posla biti puno manje, a uz sve mjere predostrožnosti. Ako auti budu neispravni i stanice za tehničke preglede budu zatvorene, onda idemo u bezvlašće – kažu iz Suzukija.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar MargaretHG99
MargaretHG99
15:24 10.04.2020.

Deborah, 22. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅t︆︅o︆︅k︆︅.︆︅c︆︅o︆︅m

Avatar LauraBO83
LauraBO83
22:08 08.04.2020.

Carol, 31. eroxx.jake.eu

Avatar RuthIQ80
RuthIQ80
18:05 08.04.2020.

Carol, 28. mychat.fun/xlove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije