Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Evo koliko rabljenih auta ćemo uvesti ove godine i koliko su stara vozila u Hrvatskoj

Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske otkrio nam je u emisiji do kojih su saznanja stigli u velikim istraživanjem.
16. studenoga 2018. u 13:43 2 komentara 2345 prikaza
Ivan Halar i Goran Pejić
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/2

Tema sigurnosti u prometu i tehničke ispravnosti vozila u posljednjih godinu dana sve više dobivaju na važnosti. Iz tog razloga u studiju Večernji TV-a ugostili smo Gorana Pejića, pomoćnika uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

CVH PROMO Veliko istraživanje tehničke ispravnosti gospodarskih vozila

Sigurnost u cestovnom prometu iznimno je važna za širu zajednicu i izravno se ubraja u opće potrebe. Tehnička ispravnost i pouzdanost autobusa, teretnih automobila i priključnih vozila najveće dopuštene mase veće od 7.500 kg od velikog je značaja jer je riječ o gospodarskim vozilima koja su praktički stalno prisutna na prometnicama s glavnim ciljem da prevezu što je moguće više osoba i tereta. S druge strane, ukoliko su pri tome tehnički neispravna, predstavljaju iznimno veliku opasnost po ostale sudionike u prometu, a ukoliko dođe do nesreće, ljudske žrtve i materijalne štete u pravilu su znatno veće nego u slučaju nesreća u kojima sudjeluju brojnija osobna vozila.

Video - Goran Pejić o tehničkoj ispravnosti autobusa i teretnih vozila na cestama

Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet prometnih znanosti i Centar za vozila Hrvatske stoga su proveli veliko istraživanje o tehničkoj ispravnosti gospodarskih vozila.

Goran Pejić u emisiji nam je otkrio do kojih su saznanja stigli tim istraživanjem, a ti podaci bit će prezentirani i na okruglom stolu kojeg  Centar za vozila Hrvatske organizira 21. studenoga.

djeca u autobusu Zabrinjavajuće Djecu voze u autobusima starijima od 16 godina: 'Prednjače nedostaci na kočnicama...'

- Nedostaci koji su utvrđeni na gospodarskim vozilima nisu bili banalni pa da bi se moglo reći da je 27 posto vozila palo na tehničkom pregledu zbog hrđavog blatobrana. U zabilježenim nedostacima kod pedeset posto vozila koja nisu prošla pregled uočili smo teškoće na kočionom sustavu, a to je nešto što ima izravan utjecaj na sigurnost na cestama. Zatim velik broj imao je nedostatke na ovjesu ili pneumaticima - obrazložio je Pejić i dodao kako bolja situacija nije niti kad je riječ o autobusima.

- Otprilike 24 posto autobusa nije prošlo tehnički pregled - dodao je, a potom se osvrnuo na uvoz rabljenih vozila.

Yugo 440.000 nije prošlo pregled Razlozi pada na tehničkom: Ovo su auti s najmanje i najviše kvarova

- Članstvo u EU imalo je veliki utjecaj na uvoz vozila u Hrvatsku. Stalno bilježimo rast broja uvezenih vozila. Prošlu godinu smo završili sa 62 tisuće unesenih vozila, a u ovoj je dosad stiglo 66.500. Do kraja godine očekujemo više od 70 tisuća

Goran Pejić još je otkrio koliko je star vozni park u Hrvatskoj, kada se provodi izvanredni tehnički pregled, ima li razlike u tehničkoj ispravnosti između autobusa koji prevoze djecu i onih koji prevoze putnike na udaljena putovanja... Cijeli razgovor pogledajte u videu.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela