Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Uz Portugal, Hrvatska bilježi najveći skok u prodaji automobila

Europske zemlje u kojima je rast tržišta novih automobila kontinuiran sada pokazuju umjerene postotke rasta
01. kolovoza 2014. u 10:37 2 komentara 411 prikaza
auti
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Europsko tržište automobila u prvom polugodištu ove godine nastavlja s tendencijom rasta. Prodajni postoci u plusu vidi se iz izvještaja tvrtke Jato Dynamics – kazuju da je većina tržišta krizu ostavila iza sebe.

No, i ove podatke treba promatrati s određenom dozom rezerve, jednako kao i one hrvatske. Hrvatska, naime, s prodajom novih automobila 35,6 posto većom nego u istom razdoblju prošle godine ima najbolji drugi rezultat. Veći skok od lani ima još samo Portugal (+37,7%). Izvještaji ne navode čemu Portugal može zahvaliti to povećanje, no u Hrvatskoj su prodajne brojke “napumpale” flote državnih tvrtki i ministarstava. Hrvatske brojke od 20.854 automobila u usporedbi s lanjskih 15.384 stoga samo daju privid oporavka tržišta jer on se realno ne može dogoditi dok se standard građana ne poveća.

Europske zemlje u kojima je rast tržišta novih automobila kontinuiran pokazuju umjerene postotke rasta.

Njemačka je s ukupno prodanih 1,538.268 automobila u plusu 2,4 posto, Francuska 2,9, a Italija 3,4 posto. Velika Britanija s polugodišnjom prodajom od 1,287.265 vozila bilježi rast od 10,6%. Nakon prvih šest mjeseci 2014. samo šest zemalja bilježi pad u odnosu na prošlu godinu: Island (-18,9%), Srbija (-8,5%), Nizozemska (-5,1%), Švicarska (-4,8%), Austrija (-2,7%) i Belgija (-0,7%). Ukupno je na europskom tržištu u prvom polugodištu ove godine prodano 6,838.975 automobila -5,8 posto više nego lani.

>> Istražili smo što se na našem tržištu može kupiti za 100.000 kuna

>> Kubanci zbog suludih cijena u prvih šest mjeseci kupili samo 50 auta

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Avatar babas
    babas:

    Bravo za hrvatske drzavne i gradske tvrtke i ministarstva. Napumpali su prodaju luksuznih njemackih vozila,te ce sada objasnjavati gradanima kako se u Hrvatskoj sve bolje zivi. Nema krize dok daju kredite!

  • Avatar Karfiolštanga
    Karfiolštanga:

    Naravno, sve vladina flotna vozila. Dakle po bacanju para na nova vozila, naša vlada je bolja od države Njemačke.