Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO TRŽIŠTE

Uz Portugal, Hrvatska bilježi najveći skok u prodaji automobila

auti
Foto: Borna Filić/PIXSELL
01.08.2014.
u 10:37

Europske zemlje u kojima je rast tržišta novih automobila kontinuiran sada pokazuju umjerene postotke rasta

Europsko tržište automobila u prvom polugodištu ove godine nastavlja s tendencijom rasta. Prodajni postoci u plusu vidi se iz izvještaja tvrtke Jato Dynamics – kazuju da je većina tržišta krizu ostavila iza sebe.

No, i ove podatke treba promatrati s određenom dozom rezerve, jednako kao i one hrvatske. Hrvatska, naime, s prodajom novih automobila 35,6 posto većom nego u istom razdoblju prošle godine ima najbolji drugi rezultat. Veći skok od lani ima još samo Portugal (+37,7%). Izvještaji ne navode čemu Portugal može zahvaliti to povećanje, no u Hrvatskoj su prodajne brojke “napumpale” flote državnih tvrtki i ministarstava. Hrvatske brojke od 20.854 automobila u usporedbi s lanjskih 15.384 stoga samo daju privid oporavka tržišta jer on se realno ne može dogoditi dok se standard građana ne poveća.

Europske zemlje u kojima je rast tržišta novih automobila kontinuiran pokazuju umjerene postotke rasta.

Njemačka je s ukupno prodanih 1,538.268 automobila u plusu 2,4 posto, Francuska 2,9, a Italija 3,4 posto. Velika Britanija s polugodišnjom prodajom od 1,287.265 vozila bilježi rast od 10,6%. Nakon prvih šest mjeseci 2014. samo šest zemalja bilježi pad u odnosu na prošlu godinu: Island (-18,9%), Srbija (-8,5%), Nizozemska (-5,1%), Švicarska (-4,8%), Austrija (-2,7%) i Belgija (-0,7%). Ukupno je na europskom tržištu u prvom polugodištu ove godine prodano 6,838.975 automobila -5,8 posto više nego lani.

>> Istražili smo što se na našem tržištu može kupiti za 100.000 kuna

>> Kubanci zbog suludih cijena u prvih šest mjeseci kupili samo 50 auta

Komentara 2

Avatar babas
babas
11:53 01.08.2014.

Bravo za hrvatske drzavne i gradske tvrtke i ministarstva. Napumpali su prodaju luksuznih njemackih vozila,te ce sada objasnjavati gradanima kako se u Hrvatskoj sve bolje zivi. Nema krize dok daju kredite!

Avatar Karfiolštanga
Karfiolštanga
15:41 04.08.2014.

Naravno, sve vladina flotna vozila. Dakle po bacanju para na nova vozila, naša vlada je bolja od države Njemačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije