Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Uz ispuh, trebalo bi gledati i podrijetlo energije

Nepravedno je aute ocjenjivati samo po emisiji plinova
28. srpnja 2019. u 17:13 1 komentara 642 prikaza
Foto: green ncap

Što je ‘zelenije’, to je modernije, opći je stav bez obzira na promatrano područje. Kao poželjni se pritom, uz ekološki proizvedenu hranu i odjeću, u prvi plan guraju električni automobili. U zeleni je vlak uskočio i međunarodni konzorcij sastavljen od gomile institucija, tvrtki i autoklubova, a s ciljem testiranja ispušnih plinova automobila. Nema u tome ništa loše, dapače, ljudi trebaju znati koliko je zapravo u ekološkom smislu čist automobil kojeg kupuju, koliko štetnih tvari ostavlja za sobom.

Električni automobili Električni automobili U Hrvatskoj se na struju vozimo duplo jeftinije nego u Njemačkoj

No, također bi im trebalo dati potpunu sliku, a ta je da ispušni plinovi koji su nusprodukt rada motora s unutarnjim sagorijevanjem nisu jedini eko otisak kojeg automobili ostavljaju. Stoga je nepravedno ocjenjivati ih samo kroz prizmu emitiranih štetnih plinova, a pod tepih gurati neekološke načine proizvodnje, primjerice, baterija ili električne energije. No, u nadi da će Green NCAP, program za čišće automobile, naći način da i tu komponentu obuhvati svojim istraživanjima te da kupce informira o ekološkoj komponenti čitavog životnog ciklusa pojedinog vozila, donosimo rezultate druge etape njihovih testiranja.

Električni automobil Bolje za okoliš, ali... Kaos u Njemačkoj: Punjenje električnog automobila može biti puno skuplje od goriva

Mercedes-Benz C220d 4MATIC i Renault Scenic dCi 150, oba s dizelskim motorima, dobili su po tri od maksimalnih pet zvjezdica. Audi A4 Avant g-tron, prvi testirani plinom pogonjen automobil, također je dobio tri zvjezdice. Opel Corsa pogonjena 1,0 benzincem dobila je četiri zvjezdice, a električni Nissan Leaf, očekivano, pet zvjezdica.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar VinkoL
    VinkoL:

    Proizvodnja struje koju potroši takav moderni autek deset puta više zagađuje atmosferu nego stari benzinac bez katalizatora. Nuklearke, termoelektrane... jako čisto, kaj ne?