Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Uz gumu s manjim otporom automobil će trošiti manje goriva

Prije kupnje novih guma valja dobro odvagnuti koji je omjer između uloženog i dobivenog
03. siječnja 2020. u 11:39 1 komentara 2331 prikaza
Gume
Foto: Getty Images

Iako za gume, generalno gledajući, vrijedi pravilo ‘koliko para, toliko muzike’ i kroz ovaj se segment održavanja automobila provlači ideja štednje. Jer, većini vozača novčanik nije neograničeno dubok i prije kupnje valja dobro odvagnuti koji je omjer između uloženog i dobivenog. Ne, ne savjetujemo kupnju što jeftinije gume jer, uz rijetke iznimke, najjeftinije gume u pravilu ne pokazuju dobre performanse. Pod štednjom ovdje mislimo na uštedu goriva kasnijom vožnjom na novoizabranim gumama.

Što nas čeka u 2020. Hibridi postaju ključni Što nas čeka u 2020.: Nestaju auti jeftiniji od 80.000 kuna

Kako biste uštedjeli, savjetuju iz tvrtke Delticom, odlučite se za gumu koja se prilagođava površini prometnice što rezultira manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija ugljikova dioksida.

Sve piše na oznakama

Pritom treba pratiti EU naljepnice na gumama. Simbol benzinske pumpe predstavlja otpor pri kotrljanju gume: što je manji, potrebno je manje energije, pa je niža i potrošnja goriva. Ušteda goriva ima ocjenu od A do G, a na bojom označenoj skali A (zeleno) je najviša ocjena uštede goriva, dok je G (crveno) najniža ocjena uštede goriva. Na taj se način potrošače jasno obavještava o energetskoj učinkovitosti te o ekološkoj kompatibilnosti u obliku nižih emisija CO2. Razlika između ocjene A i G može predstavljati i do 7,5 posto manju potrošnju goriva. Do 20% potrošnje goriva odnosi se na otpor kotrljanja guma.

Za zimu valja birati zimske gume koje su napravljene od mješavine koja u zimskim uvjetima ostaje mekana. Ta mekoća, uz duboki utor, omogućava gumi da bolje prijanja na mokru, snježnu ili zaleđenu podlogu.

Kancelarka Angela Merkel sa svojim ministrima već dulje osmišlja modele kako zaštititi načetu automobilsku industriju, koja je glavni pokretač najvećeg europskog gospodarstva Novi trend u zapadnoj Europi Automobili se uzimaju na pretplatu, kao novine, od 199 eura mjesečno

Ne koristite zimsku gumu u toplijem dijelu godine jer kod visokih temperatura još više omekša i utječe na performanse vozila. Zimska guma tijekom ljeta široko prijanja uz vrući asfalt stvarajući znatno veći otpor nego ljetna guma, što uzrokuje i veću potrošnju goriva. Osim radi uštede, zimske gume birajte radi sigurnosti, jer s adekvatnom gumom i put kočenja je kraći. Nagla kočenja i nagla ubrzavanja, vožnja po oštećenim putevima kao i neoprezna parkiranja mogu znatno skratiti životni vijek guma.

Rok trajanja do 10 godina

Štedjet ćete i pravilnom brigom o gumama, napominju iz Delticoma, jer ako brinete o skladištenju i pravilnom korištenju guma, nema ih potrebe mijenjati prije isteka roka koji su naveli proizvođači. Rokovi su različiti pa su tako neki naveli 10 godina kao optimalno vrijeme za mijenjanje, neki svoje gume ograničavaju na šest godina ili kraće. U svakom slučaju, pravovremenom zamjenom i adekvatnim čuvanjem guma produžit ćete njihov vijek trajanja te ćete vjerojatno i novčano bolje proći nego da ste svake dvije godine kupovali komplet guma koje ste brže potrošili cjelogodišnjom uporabom.

Oprez, i gume se mogu smrznuti

S guma koje ste skinuli s vozila te ih namjeravate pohraniti najprije očistite prašinu, kamenčiće i sol, ali ne jakim mlazom vode. Koristite običan sapun ili deterđent te izbjegavajte crnilo za sjaj ili druge takve proizvode. Gume skladištite u zatvorenom, tamnom prostoru pakirane u tamne vreće. Odaberite hladnu i suhu prostoriju s prirodnom ventilacijom u kojoj nema tragova benzina, ulja, masti i drugih kemijskih tvari te ih pohranite nekoliko centimetara iznad tla, primjerice na drvenim paletama, ali ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno.

Ako imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno, Skladištite li gume na otvorenom, potrebno ih je prekriti neprozirnom ceradom kako bi bile zaštićene od padalina. Obavezno ih odignite od tla jer se gume mogu smrznuti.

NEIZOSTAVNA NAMIRNICA
Svi smo je jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali
Hrvatski Telekom
NAVIKE MLADIH U GAMINGU
HT-ovo istraživanje upozorava na riskantna ponašanja mladih na internetu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan tahi:

    i, svezi glede naslova treba koristiti što tvrđe i starije gume jer one imaju manji otpor nego nove gume, to ste htjeli reći ili izreklamirati nove gume