Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEFTINIJE PUTOVANJE

Uštedite 21,74% s ENC-om i čak 44% uz dva kratka izlaska s autoceste

auti
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
05.06.2016.
u 15:00

Istarski ipsilon od srijede je skuplji 10 posto, ali za pretplatnike je cijena ostala ista

Nije teško izračunati da će vam se beskontaktno plaćanje cestarine, popularni ENC (elektronička naplata cestarine), kako se zove pretplatna kartica Hrvatskih autocesta (HAC) za plaćanje autoceste ili, primjerice, Smart card Autoceste Zagreb – Macelj (AZM), isplatiti vrlo brzo. Na autocestama kojima upravlja HAC i Autocesta Rijeka – Zagreb te Bina Istra (Istarski ipsilon) može se plaćati ENC-om i pritom ćete štedjeti 21,74 posto, a moguć je i sezonski ENC od 1. studenog do 31. ožujka uz 33,48 % popusta.

HAC nudi dvije osnovne vrste ENC uređaja, pakete ili pretplatu, a oba u konačnici imaju popust od 21,74%. Najjeftiniji paket stoji 380,61 kuna uz koji dobivate cestarinu u iznosu 333 kune s već obračunanim popustom od 21,74% i ENC uređaj vrijednosti 120 kuna.

Ljetno poskupljenje

Drugi je model pretplata pri kojoj jednokratna cijena ENC uređaja iznosi 122 kune a iznos pretplate je minimalno 100 kuna. Primjerice, uplatite li 258,61 kunu (uz 122 kune za uređaj dolazimo do cijene najjeftinijeg paketa od 380,61 kunu) na ENC računu dobivate 330,46 kuna cestarine. Znači, krajnji popust je jednak kod obje verzije ENC uređaja i iznosi 21,74 %, a obje se mogu i nadopunjavati. Nadoplatu možete obaviti na HAC prodajnim mjestima, SMS bonovima ili kreditnim karticama. Primjerice, ako svoj račun želite doplatiti s 200 kuna cestarine, HAC-u ćete platiti 156,52 kune, odnosno 21,74 posto manje od stvarne cijene cestarine.

Uvjet da se ENC uređaj HAC-a može koristiti na Istarskom ipsilonu otvoren je Bina Istra korisnički ENC račun. Bina Istra nudi i vlastite ENC pakete, kojima možete ostvariti i do 50% popusta na tunelu Učka i do 30% popusta na ostalim dionicama. A upravo Bina Istra od 1. lipnja pa do 30.9., sezonski poskupljuje cijenu cestarine za 10%, kako kažu, zbog većeg angažmana u održavanju autoceste i povećanju mjera sigurnosti prometa u ljetnim mjesecima. Tako će, primjerice, prolazak kroz tunel Učku za osobni automobil sada stajati 33 umjesto 30 kuna. Dobra vijest za korisnike ENC uređaja jest da poskupljenja za njih neće biti.

Autocesta Zagreb – Macelj ima vlastitu Smart pretplatnu karticu i na njoj ne vrijede ENC uređaji drugih koncesionara. Uz AZM karticu štedite 25 posto cijene cestarine na njihovoj autocesti. Ali, na autocesti Zagreb – Macelj možete uštedjeti bez pretplatne kartice. Ako je koristite u cijelosti vožnja 61 km od ulaza u Zaprešiću do izlaska u Macelju stoji nevjerojatnih 48 kuna.

Umjesto 48, platite 27 kuna

Za lokalno stanovništvo koje je ne koristi u cijelosti znatno je jeftinije, pogotovo neke dionice između Zaboka i Krapine, koje su i izgrađene na staroj Zagorskoj magistrali. Pa tako, primjerice, ako putujete iz Zagreba prema Maclju i izađete u Zaboku, platit ćete 11 kuna. Potom, odmah ponovno uđete na autocestu i vozite se do Krapine gdje plaćate 5 kuna, pa se odmah vratite na autocestu te nastavite do Macelja i ta će vas dionica stajati dodatnih 7 kuna. Tako ćete s dva kratka izlaska i ulaska na autocestu isti put platiti 27 kuna, umjesto 48, koliko plaćate ako ne izađete s autoceste. Ako vam se ne da izlaziti dvaput, ušteda sa samo jednim izlaskom s autoceste se najviše isplati u Krapini, gdje plaćate 21 kunu, a od Krapine do Macelja još 11 kuna, što je ukupno 32 kune umjesto 48, odnosno ušteda od 16 kuna. Dakako, ovo vrijedi i za putovanje od Macelja prema Zagrebu.     

Komentara 5

DU
Deleted user
15:52 05.06.2016.

i to je sad normalno? pa tu se ne snadjes i da se postavis na glavu...bas kao i na telefonskim tarifama...a pogotovo kad nahrupe stranci..pa se ti skidaj sa autoceste, ponovno ukljucuj, koristi enc, pa karticu, pa kes, pa to kupuj preko interneta, ili na postaji, pa rampa ne radi, pa stranac promasi i nema enc uredjaj.....treba ti detaljan plan i program prije putovanja kako bi ustedio 15 posto novaca na autocesti...kupis vinjetu i bok......

AD
adrian1
08:18 06.06.2016.

Haha koja tragikomedija je ova država, prvo su nam rekli da trebamo autoceste jer će nam biti brže i sigurnije, a sad nam preporučaju da koristimo lokalne ceste jer ćemo na taj način uštedjeti novce i upoznati hrvatsku. Najgore jee biti stranac u vlastitoj domovini, ali narod ima vlast kakvu zaslužuje.

LK
L@k@konjic@
21:12 05.06.2016.

vinjete i to je to nemojte komplicirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije