Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordna 2011.

Unatoč manjem rastu kinesko autotržište i dalje prvo u svijetu

kineski auti
Reuters/PIXSELL
23.01.2012.
u 12:24

Prošle je godine zabilježen rast od 2,5 posto, dok je godinu prije prodaja porasla za čak 33 posto

Prodaja osobnih i teretnih vozila u Kini u 2011. godini porasla je za 2,5 posto na rekordnih 18,5 milijuna primjeraka. Riječ je o naizgled veseloj vijesti za automobilsku industriju, no činjenica je da je rast puno manji u odnosu na 2010. godinu, kada je prodaja porasla za čak 33 posto, prenosi Automotive News.

Prema podacima koje je Kineska udruga proizvođača automobila (CAAM) objavila prošli tjedan, prodaja osobnih automobila porasla je za 5,1 posto, na 14,5 milijuna primjeraka. Međutim, potražnja za teretnim vozilima pala je za 7 posto, na 4 milijuna vozila. Kinesko tržište osobnih automobila tako i dalje ostaje na prvom mjestu u svijetu, no ta bi pozicija mogla biti ugrožena vladinom odlukom o povećanju poreza na prodaju malih automobila.

CAAM procjenjuje da bi prodaja osobnih i teretnih vozila ove godine mogla dosegnuti brojku od 20 milijuna primjeraka, što bi bio porast od 8 posto u odnosu na minulu godinu. Shi Jianhua, zamjenik tajnika CAAM-a, rekao je novinarima da se očekuje rast od 9,6 posto u prodaji osobnih automobila, odnosno 2,5 posto u prodaji teretnih vozila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije