Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije stope

Umjesto po snazi, automobile će oporezivati po vrijednosti

Bmw
Arhiva VL
16.09.2010.
u 19:49

Ostala privatna imovina zasad je pošteđena. Čeka se sređivanje podataka u gruntovnici i kraj izborne kampanje.

Vlada je najavila da će od iduće godine promijeniti način oporezivanja vikendica, automobila i plovila, a stručnjaci koji sudjeluju u pripremi zakona otkrivaju da se razrađuje nekoliko modela. Umjesto prema snazi i veličini, imovina bi se oporezivala prema vrijednosti, a pošto se govorilo da će se porez plaćati prema jednoj poreznoj stopi, Vladini izvori kažu da su razradili i varijantu s dvije porezne stope. Kolike bi stope bile nitko ne otkriva, a Vladini dužnosnici uvjeravaju kako se u odnosu prema postojećim porezima neće povećavati porezna davanja za nekretnine i pokretnine niže vrijednosti.

Godišnji je porez na automobile i motocikle od 50 do 1500 kuna, a prema izvorima iz Vlade, vozila čija je vrijednost niža od 100.000 kuna ostala bi u tom poreznom rasponu, a obveze za luksuzne automobile povećale bi se nekoliko puta. Slično bi navodno trebalo biti i s vikendicama, no Vlada još nije uključila lokalnu zajednicu u pripremu zakona. Uvođenje poreza na vikendice diskrecijsko je pravo lokalnih jedinica pa će Vlada njima prepustiti da odlučuju što će učiniti s imovinom na svom području. Sada se vikendice oporezuju sa pet do 15 kuna po kvadratu, no ne na svim područjima. To automatski znači da Vlada prebacuje odgovornost za taj nepopularan potez na gradove i općine. Porez na kuće za odmor prihod je lokalnih jedinica, a plaćaju ga i tvrtke i građani. Najviše je takvih nekretnina na Jadranu i u priobalju.

Budući da slijedi izborna godina, zasad se ne razmišlja o oporezivanju cjelokupne imovine građana premda je to izgledno u nekom srednjem roku, a vrlo će vjerojatno biti i važno izborno pitanje. Sve važnije političke stranke zauzimaju se za oporezivanje privatne imovine, s tim što bi se od tog poreza izuzeli stanovi i kuće u kojima građani žive. No prvi je preduvjet za takav porez sređivanje evidencije u gruntovnici i puna primjena OIB-a, što bi trebalo potrajati do 2012. godine.

U Austriji se plaća, na primjer, porez na svaku nekretninu, od 0,2 do jedan posto od njene procijenjene vrijednosti, u Grčkoj, Irskoj, Italiji, Litvi i Portugalu vlasnici stambenog prostora u kojem i žive, od njega su potpuno oslobođeni, ili ga pak plaćaju sniženo, primjerice u Bugarskoj oko 50 posto. U Sloveniji porez utvrđen zakonom iznosi od 0,1 do 1,5 posto vrijednosti nekretnine, no prvih 160 četvornih metara stana posve je oslobođeno poreza ako vlasnik u njemu stanuje. Dosad se porezom na vikendice prikupljalo od 75 do 100 milijuna kuna.

Komentara 40

KA
Kakma
19:53 11.11.2010.

Ne bi bilo lose uvesti porez na zrak,pa onda sunce,kisu,vjetar.

DE
deda58
21:39 16.09.2010.

Tko vam je kriv kaj radite i štedite pa plaćate dvostruki porez HIK...HIK... Ja si ga lijepo spijem i plaćam samo jedan PDV i super mi je HIK...HIK...SUPERHIK

CU
cunt
20:30 16.09.2010.

dobro jutro, gezunthajt fala šturcu kaj ste se probudili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije