Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školska inovacija

Učenici konstruirali prvi solarni električni automobil

električni automobil
Foto: Vedran Balen
1/2
31.03.2014.
u 09:14

Radijus kretanja s jednim punjenjem mu je od 100 do 200 km, a brzina 45 km/h

Prvi solarni električni automobil u Hrvatskoj bio je glavna atrakcija drugog Innet foruma inovacija i modernih tehnologija, koji je ovih dana održan u Slavonskom Brodu. Ovaj 50 tisuća kuna vrijedan automobil budućnosti financiran je sredstvima Europske unije, a rad mu se zasniva na obnovljivim izvorima energije. Vozilo ne zagađuje okoliš, ne stvara nikakvu buku i štedi kućni budžet, a u izradi modela sudjelovali su učenici iz pet hrvatskih tehničkih i strukovnih srednjih škola. Među njima su bili i oni iz Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka, koji su ga i predstavili.

- Ovo je zasad samo model, ali kada bi se pojavili investitori, mi bismo mogli serijski proizvoditi solarne električne automobile za gradsku vožnju za dvije osobe. Radijus kretanja s jednim punjenjem mu je od 100 do 200 kilometara, odnosno dva do tri sata vožnje, ovisno o uvjetima – govore mladi inovatori, učenici četvrtog razreda Matias Knežević, Marko Ribarić i Danijel Rakić.

Za svoju ideju oni imaju i potencijala i znanja, ali realizacija će, naravno, ovisiti o materijalnoj i tehničkoj potpori. Automobil je u cijelosti učenička kreacija – oni su napravili model i dizajn, pripremili, izrezali i zavarili dijelove te složili, sastavili i testirali vozilo. Kompletna konstrukcija napravljena je od aluminija. Ukupna snaga šest solarnih ploča je 540 vata, tako da one za osam sati mogu napuniti potpuno prazne akumulatore od 105 ampersati. Automobil je idealan za gradsku vožnju, a najveća brzina koju može postići je 45 kilometara na sat. Kreatori projekta uvjereni su kako će se vožnja automobila u budućnosti zasnivati upravo na kombinaciji solarne i električne energije.

Foto: Vedran Balen

- Imate energiju Sunca koju preko fotonaponskih sustava pretvarate u električnu. Zatim preko pretvarača punite akumulatore, a onda vam akumulatori kao spremnici daju radijus kretanja, ovisno o njihovu kapacitetu – pojasnio je mentor osječkih srednjoškolaca, profesor Mirko Mesić.

>>Mladi ekonomist iz Slavonskog Broda predstavio svoj električni automobil

Komentara 2

BE
Beethoven
12:57 31.03.2014.

Prošlu godinu sličan skup održan je u Sisku i takav automobil bio je predstavljen, a koliko se sjećam napravili su ga i vozili učenici iz neke škole u Kutini. Onda ovo kako piše u članku ne može nikako biti prvi solarni automobil.

LA
Latz
08:11 01.04.2014.

To je prvi 2014. ili kaj? Jer ih je već bilo na stotine. Kako se god okrene odličan uspjeh za srednjoškolce i podloga za daljnji razvoj mladih inžinjera. Ali napisati da je to PRVI električni automobil pokazuje jedino neznanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije