Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni zaokret

Uber se s automobila širi i na električne bicikle i skutere

Uber
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL
28.08.2018.
u 08:39

Da bi što efikasnije realizirao širenje biznisa, Uber je lani uložio u mnoge tvrtke za bicikle, a udružio se i s firmom za električne skutere

Uber, koji je svojim načinom rada u pružanju taksi-usluge, i to čim se pojavio, i kod nas izazvao mnoge prijepore, uključujući i proteste, sad najavljuje još neke novosti u svom poslovanju. Ovaj put to nije vezano uz korištenje prijevoza automobilima, već biciklima i skuterima.

Dugoročni dobitak

Naime, Uber najavljuje da se od sada planira više usredotočiti na biznis baziran na električnim skuterima i biciklima, a manje na automobilima, i to bez obzira na činjenicu što bi taj zaokret mogao loše utjecati na njihovu dobit.

Objašnjavajući ovu novu stratešku odluku, generalni direktor Ubera Dara Khosrowshahi kazao je da su pojedini načini prijevoza prije bili bolje prilagođeni gradskom prijevozu, odnosno putovanju unutar grada. Istodobno je iznio predviđanje da će korisnici u budućnosti češće kraće putovati. Naprosto, povećat će se broj putovanja na kraćim relacijama.

– Tijekom prometne gužve, odnosne špice, jako je neefikasno da se kroz deset gradskih blokova u vozilu prevozi samo jedna osoba – kazao je dodatno Dara Khosrowshahi za Financial Time, osvrćući se i na mogući lošiji financijski učinak koji bi navedeni poslovni zaokret očekivano mogao izazvati.

– Kratkoročno financijski to možda nije dobitak za nas, ali strateški dugoročno mislimo da je to upravo onaj smjer kamo želimo krenuti – izjavio je generalni direktor Ubera.

Stoga su, realizirajući tu odluku, prošle godine uložili u mnoge tvrtke za proizvodnju bicikala pa su sada njihovi JUMP bicikli dostupni u osam američkih gradova, uključujući New York i Washington, a uskoro će se isti bicikli, kao i mogućnost njihova korištenja, naći i u Berlinu.

Inače, JUMP su električni bicikli koji se mogu unajmiti uz pomoć Uberove aplikacije.

Kada je pak riječ i o najavljenom biznisu sa skuterima, Uber se također udružio i s Limeom, tvrtkom za električne skutere, dok se istovremeno dogovarala suradnja i na drugim područjima, kao što su javni i teretni prijevoz i promet.

U razgovoru za medije Dara Khosrowshahi priznao je da Uber ostvaruje manje prihoda od vožnje biciklom nego od istog putovanja autom, ali će to, kako je istaknuo, biti promijenjeno jer korisnici sve češće upotrebljavaju aplikaciju za kraća putovanja.

Spremni su, naglasio je, na trgovinu u smislu da će kratkoročno, po jedinici vremena, manje zaraditi, ali će se, u dugoročnom smislu, značajnije povećavati korištenje njihove aplikacije.

Gubitak od 4,5 milijardi

Vezano uz vijesti o ovim poslovnim novitetima, može se navesti i to da je Uber, koji je prošle godine izgubio 4,5 milijarde dolara, pod pritiskom da unaprijedi i poboljša svoje financije, što predviđa i javnu objavu. Prihodi od poslovanja taksijem rastu, ali troškovi širenja na nova područja, kao što su dijeljenje bicikala i isporuka hrane, doveli su do toga da su gubici brzo porasli.

Inače, ovaj mjesec New York je izglasao i nametnuo privremenu obustavu izdavanja novih licenci vozilima za prijevoz kako bi se riješio problem prometnog zagušenja, dok je i gradonačelnik Londona izjavio da će i on tražiti slična ograničenja.

Pogledajte koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije