Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Uber izgubio spor protiv Francuske

Konkretan spor odnosi se na angažman vozača bez taksi dozvole u sklopu usluge UberPOP u Francuskoj koja je u međuvremenu obustavljena.
10. travnja 2018. u 12:45 2 komentara 635 prikaza
Ilustracija
Foto: CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Francuska ima pravo pokrenuti kazneni postupak protiv menadžera tehnološke kompanije Uber zbog organizacije nezakonite taksi službe, presudio je u utorak Sud pravde Europske unije (ECJ).

Taksi Liberalizacija tržišta Uber zadovoljan, taksisti prijete prosvjedima

"Zemlje članice mogu zabranjivati i kažnjavati prema kaznenom zakonu nezakonite aktivnosti transporta u kontekstu usluge UberPOP i nisu dužne obavijestiti Komisiju prije upućivanja u proceduru prijedloga odgovarajućeg zakona", istaknuo je u priopćenju europski sud.

Konkretan spor odnosi se na angažman vozača bez taksi dozvole u sklopu usluge UberPOP u Francuskoj koja je u međuvremenu obustavljena.

U Uberu su tvrdili da je Francuska prije upućivanja u parlamentarnu proceduru trebala poslati prijedlog zakona Europskoj komisiji radi potvrde, što nije učinjeno. Stoga su kaznene prijave protiv dvojice menadžera u Francuskoj nevažeće, argumentirali su u kompaniji.

Prema zakonima EU-a, zemlje članice moraju obavijestiti Bruxelles o nacrtima zakona koji se odnose na digitalne usluge kako njima ne bi prouzročile narušavanje ravnopravne tržišne utakmice.

ECB je presudio da ta obveza ne vrijedi u konkretnom francuskom slučaju budući da Uber nudi uslugu prijevoza prema zakonima EU-a.

Kompanija je suočena s regulatornim i pravnim preprekama u zemljama širom svijeta zbog otpora tradicionalnih taksi službi i već se povukla s mađarskog i danskog tržišta, podsjeća Reuters.

London je prošle godine utvrdio da kompanija ne može pružati uslugu taksiranja u tom gradu, oduzevši joj dozvolu za taksiranje. Uber je uložio žalbu.

Olivier Faure FRANCUSKA Novi čelnik socijalista pokušava oživjeti stranku u rasulu Sastanak AKCIJSKI PLAN Hrvatska i Francuska daju novi zamah strateškom partnerstvu Lanjski prosvjed taksista u Zagrebu Novi zakon Taksisti: Vladin prijedlog gura nas u propast
vjenčanje
DAVOR IVANKOVIĆ
Svadba u Zadru mogla bi biti najskuplja u povijesti RH, a bijesne mladenke mogle bi uništiti hrvatski turizam
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
  • wice:

    Prije par dana protjerala ih je i Grčka. Samo naši pametnjakovići u cijeloj EU rade prilagođeni zakon za Uber. Bolje rečeno kompletan novi zakon je prilagođen i zakamufliran samo radi Ubera. Ko je dobio u đep neznam ali se vidi ... prikaži još! iz svemira da neko je. Uber je kupio reklamama kompletne medije u HR isto kao i svojevrwmeno Todorić

  • taxiico:

    ako igdje opstane to će biti kod nas. svuda protjeran od kolinde i hdza prigrljen-uber