Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE

U Virovitičko-podravskoj županiji prodana samo 143 nova automobila

Passat
Foto: Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL
16.01.2015.
u 12:00

Zagrebačka županija bilježi 11.521 novo vozilo

Pribrojimo li novim osobnim automobilima i lani prodana laka gospodarska vozila, dolazimo do ukupnog tržišta od 39.187 novih vozila. Samo automobila u Hrvatskoj je prodano 33.962.

Najviše sa ZG tablicama

Najviše novih osobnih automobila novoregistrirano je u Zagrebačkoj županiji, u koju je prošle godine pristigao 11.521 novi automobil. To je čak 33,92 posto novih automobila ukupno prodanih na našem tržištu. No, ovdje (opet) valja spomenuti vozila plaćena iz državnog proračuna, jer ona su većinom registrirana u Zagrebu. Po broju novopristiglih automobila slijedi Požeško-slavonska županija s 3453 vozila (10,17 posto). Na trećem je mjestu Splitsko-dalmatinska županija čiji su žitelji lani kupili 2888 novih osobnih automobila, što je 8,50 posto tržišta. U pet novim autima najbogatijih županija još su Primorsko-goranska i Bjelovarsko-bilogorska. Na začelju su Virovitičko-podravska županija sa 143 automobila i Ličko-senjska sa 176 vozila. Te dvije županije zajedno ne uspijevaju pokriti ni jedan posto lanjskog tržišta novih automobila u Hrvatskoj.

Prevladava srednja klasa

Već je uobičajeno da se u Hrvatskoj - usprkos teškog gospodarskoj situaciji - svake godine nađe kupaca za više luksuznih modela, čija cijena nerijetko prelazi iznos od milijun kuna. Tako je bilo i 2014. godine, iako u lanjskih top 20 nema luksuznih modela.

Prvih 20 mjesta popunili su mahom gradski i kompaktni modeli. Karoserijskim izvedbama odskaču tek limuzine Volkswagen Passat i Škoda Octavia te mali crossover Renault Captur.

Kao zanimljivost izdvaja se osam primjeraka električnog Nissan Leafa, koji se ne prodaje u službenoj hrvatskoj trgovačkoj mreži, a poput egzotike djeluje i jedan Lamborghini Aventador, koji je također stigao u Hrvatsku. Prodano je i pet Jaguara, četiri Infinitija, po tri Lexusa i Maseratija te čak 24 Porschea.

Komentara 3

Avatar Demon_Cleaner
Demon_Cleaner
21:36 17.01.2015.

jel ima koji novi iz Daruvara?

Avatar Karfiolštanga
Karfiolštanga
19:24 18.01.2015.

sindrom propale države.

Avatar Golum
Golum
13:17 19.01.2015.

pa naravno da je u ZG prodano najviše auta kad je tamo 90% najjacih firmi u Hrvatskoj i prema tome imaju najviše zaposlenih kao i navječe plače u državi.....pa neće u Slavoniji, Lici i u ostalim upropaštenim krajevima biti prodanoo 33 % novih auta. O čemu vi pričate....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije