Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

U Samobor dolaze spačekisti iz Australije, Kanade i Obale Bjelokosti

– Dobiti organizaciju ovakvog događaja ogromno je priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje - govori Goran Skrbin
24. svibnja 2019. u 16:08 1 komentara 681 prikaza
Citroën 2CV
Foto: Mladen Milčić
Pogledajte galeriju 1/2

Spaček, odnosno legendarni Citroënov model 2CV i 70 godina nakon početka proizvodnje (1948.) i skoro 20 godina nakon prestanka proizvodnje (1990.) ostao je vrlo živahan kao oldtimer i omiljen među zaljubljenicima u automobile. Pogotovo “spačekistima” koji su poznati po brojnim susretima. Najveće okupljanje događa se bijenalno još od 1975. godine, a ove će se godine održati u Hrvatskoj. Konkretnije, grad Samobor bit će domaćin 23. susretu Spačeka od 30. srpnja do 4. kolovoza. U gradiću pored Zagreba očekuje se oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja svijeta, među kojima su i zaljubljenici u ove dvocilindraše koji dolaze čak iz daleke Australije, SAD-a, Kanade i Obale Bjelokosti, odakle su već stigle prijave.

Automehaničar Bitna stavka Ne kupujte auto ako ovo ne znate: Evo koliko stoje rezervni dijelovi za razne modele

– Dobiti organizaciju ovakvog događaja ogromno je priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje - govori Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji je za posjetitelje organizirao i avanturističke vožnje nakon završetka susret. 2CV Adriatic Raid ići će kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

Goran Skrbin prvi je put bio na svjetskom skupu spačekista u Grčkoj 1999. godine. Ljubav prema Spačekima naslijedio je od oca i majke, koji su sa svojim Spačekom sa sarajevskim registracijama, gdje je otac studirao arhitekturu i honorarno u Spačeku glazbenicima iz Indeksa prevozio instrumente, bili na prvom svjetskom skupu Spačeka u Švicarskoj. Uz Skrbina, jedan od glavnih organizatora je i Darko Zornjak, koji je s bratom vlasnik samoborskog kafića uređenog u “spaček” stilu koji je neslužbena središnjica spačekista. Sa Spačekom su u 45 dana napravili 15.000 km kad su vozili na nogometnu utakmicu Kazahstan-Hrvatska 2010. godine.

Prometna i vozačka dozvola Nepostojeći dokument Nemate više knjižicu vozila? Onda biste mogli imati teškoće poput ovog građanina

– Za domaćinstvo smo se borili s Talijanima 2015. godine i uvjerljivo dobili povjerenje. Jako se radujemo što ćemo ugostiti ljubitelje Spačeka iz svih dijelova svijeta. To je posebna vrsta ljudi, vrlo su otvoreni za sve vidjeti i probati, pa će od ovog susreta profitirati i naš turizam – kaže Zornjak.

A upravo je 23. svjetski susret Spačeka izabran među Top 30 događaja u Hrvatskoj u 2019. godini, po izboru Hrvatske turističke zajednice, i to kao jedini događaj u Zagrebačkoj županiji. Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, dječji program, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastro korneri s promocijom hrvatskih regija te mnoštvo drugih zanimljivosti.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima