Naslovnica Auti Automobili

U pogon puštene prve tri punionice za električne aute na hrvatskim autocestama

Punionice su postavljene uzduž koridora Transeuropske prometne mreže i povezivat će ključne hrvatske prometne koridore
25. travnja 2019. u 06:00 2 komentara 345 prikaza
Zagreb: Puštena u rad prva punionica za e-automobile na autocesti
Foto: Mladen Milčić
Pogledajte galeriju 1/3

Konačno! Prošlog su tjedna u pogon puštene prve tri punionice za električne automobile na hrvatskim autocestama i tako bitno olakšali putovanje automobilima na struju. Pogotovo je to značajno zbog turista koji dolaze u Hrvatsku, a sada će po prvi put u turističkoj sezoni moći putovati autocestom električnim automobilom i puniti baterije bez da trebaju izlaziti s autoputa.

Zapalio mu se motocikl na benzinskoj JEZIVO ISKUSTVO VIDEO Mirno je punio gorivo na benzinskoj kad se dogodilo nešto strašno

Prve punionice za električne automobile na našim autocestama otvorio je Tifon pod brendom MOL Plugee na svojim benzinskim pumpama Draganić sjever i Draganić jug na Autocesti A1 između Zagreba i Karlovca i na benzinskoj postaji Ravna Gora na Autocesti A6 Rijeka-Zagreb (moguć pristup iz oba pravca). Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila (podržavaju brzo punjenje te sve relevantne standarde punjenja AC i DC).

Punionice su postavljene uzduž koridora Transeuropske prometne mreže i povezivat će ključne hrvatske prometne koridore.

Do kraja svibnja Tifon će u rad pustiti i brze punionice na svojim prodajnim mjestima na Dobri (na autocesti A1 neposredno prije čvora Bosiljevo) i Jasenicama (na autocesti A1 prije tunela Sveti Rok gledano s juga). Spomenuti uređaji dio su projekta NEXT-E koji se sufinancira kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL Grupe.

Ljestve mu se zabile u auto Nevjerojatno VIDEO Doživjeli šok usred vožnje na autocesti: 'Moj Bože, što je to bilo?!'

MOL Plugee brze punionice na Tifonovim prodajnim mjestima podržavaju sve relevantne standarde punjenja (AC i DC), čime se omogućuje punjenje različitih vrsta električnih vozila, i to u trajanju od 2 do 3 sata uz AC punjenje odnosno 30 minuta uz DC punjenje. Korištenje punionica bit će besplatno prvih mjesec dana od njihova puštanja u pogon (do 16. svibnja), nakon čega će se normalno (AC) punjenje naplaćivati 54,90 kuna, a brzo (DC) 74,90 kuna po sesiji punjenja.

Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • aabbcc:

    Cijena struje bi trebala biti u Kw/h a samo sat/kn je nista jer baterije i punjaci mogu biti razliciti ...

  • adler77:

    Nije ni jeftino punjenje to