Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

U Hrvatskoj na cestama u deset godina poginulo 5819 osoba

U istom razdoblju u prometnim nesrećama teško je ozlijeđeno oko 40 tisuća ljudi
22. ožujka 2012. u 18:10 4 komentara 8 prikaza
autocesta
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Karta rizika, za razdoblje od 2007. godine do 2009. godine, koja pokazuje 3412 kilometara hrvatskih autocesta i državnih cesta, napravljena po međunarodnim standardima, predstavljena je jučer u prostorijama HAK-a.

Na njoj se vidi kako su velik dio Jadranske magistrale, gotovo cijela D2 ili Podravska magistrala, državna cesta D5, koja ide od mađarske granice do granice s BiH, dio D3 kojom se vozi od Goričana do Rijeke, dio D1, koja ide od Macelja do Splita, cijela D6 od granice sa Slovenijom do granice s BiH i D7, kojom se vozi od Mađarske do BiH, ceste s visokim rizikom.

Visokim rizikom ocijenjen je 1441 kilometar državnih cesta, a srednje visokim 383 kilometra. Na autocestama visokog i srednje visokog rizika nema, a srednje niskim rizikom ocijenjeno je 325 kilometara te niskim 635 kilometara autocesta,  dok državne ceste D1, D3 i D8 većinom ne odgovaraju standardima cestovne sigurnosti te zahtijevaju ozbiljnu sanaciju.

Karta je napravljena po protokolu EuroRAP u suradnji Fakulteta prometnih znanosti i Ministarstva unutarnjih poslova.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić rekao je da svakog dana u svijetu na cestama pogine 3500 osoba i 140 tisuća ih je ozlijeđeno, a u Hrvatskoj je u deset godina poginulo 5819 osoba, a teško ih je ozlijeđeno 40 tisuća.

– EuroRAP je jedan od alata koji mogu smanjiti taj broj – istaknuo je Bikić.

Nakon izrade karte još slijedi terensko snimanje stanja posebno opremljenim vozilom i izračun sigurnosti pojedine dionice, a posljednji je korak praćenje stanja na cestama radi informiranja.

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
 • Avatar bok
  bok:

  ...kao u svim drugim zemljama nema civiliziranog ponasanja u prometu bez gomile fotoradara. U Hrvatskoj sam svaki put u soku tri dana kad vidim kako agresivno voze (dok se ne privikne), a to je pojam svakog vozaca koji dojde iz vana u Hrvatsku...

 • boston:

  @bok Ja nisam bio sokiran, koliko sam se bojao za svoj zivot !

 • -obrisani-:

  a gdje je ta karta???