Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mapa rizika

U Hrvatskoj na cestama u deset godina poginulo 5819 osoba

autocesta
Željko Hladika/Pixsell
22.03.2012.
u 18:10

U istom razdoblju u prometnim nesrećama teško je ozlijeđeno oko 40 tisuća ljudi

Karta rizika, za razdoblje od 2007. godine do 2009. godine, koja pokazuje 3412 kilometara hrvatskih autocesta i državnih cesta, napravljena po međunarodnim standardima, predstavljena je jučer u prostorijama HAK-a.

Na njoj se vidi kako su velik dio Jadranske magistrale, gotovo cijela D2 ili Podravska magistrala, državna cesta D5, koja ide od mađarske granice do granice s BiH, dio D3 kojom se vozi od Goričana do Rijeke, dio D1, koja ide od Macelja do Splita, cijela D6 od granice sa Slovenijom do granice s BiH i D7, kojom se vozi od Mađarske do BiH, ceste s visokim rizikom.

Visokim rizikom ocijenjen je 1441 kilometar državnih cesta, a srednje visokim 383 kilometra. Na autocestama visokog i srednje visokog rizika nema, a srednje niskim rizikom ocijenjeno je 325 kilometara te niskim 635 kilometara autocesta,  dok državne ceste D1, D3 i D8 većinom ne odgovaraju standardima cestovne sigurnosti te zahtijevaju ozbiljnu sanaciju.

Karta je napravljena po protokolu EuroRAP u suradnji Fakulteta prometnih znanosti i Ministarstva unutarnjih poslova.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić rekao je da svakog dana u svijetu na cestama pogine 3500 osoba i 140 tisuća ih je ozlijeđeno, a u Hrvatskoj je u deset godina poginulo 5819 osoba, a teško ih je ozlijeđeno 40 tisuća.

– EuroRAP je jedan od alata koji mogu smanjiti taj broj – istaknuo je Bikić.

Nakon izrade karte još slijedi terensko snimanje stanja posebno opremljenim vozilom i izračun sigurnosti pojedine dionice, a posljednji je korak praćenje stanja na cestama radi informiranja.

Komentara 4

Avatar bok
bok
19:16 22.03.2012.

...kao u svim drugim zemljama nema civiliziranog ponasanja u prometu bez gomile fotoradara. U Hrvatskoj sam svaki put u soku tri dana kad vidim kako agresivno voze (dok se ne privikne), a to je pojam svakog vozaca koji dojde iz vana u Hrvatsku...

BO
boston
22:02 22.03.2012.

@bok Ja nisam bio sokiran, koliko sam se bojao za svoj zivot !

OB
-obrisani-
23:03 24.03.2012.

a gdje je ta karta???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije