Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALTERNATIVNA GORIVA Ford uvodi Focus Flexi-Fuel i Focus C-MAX Flexi-Fuel

U Francuskoj i na bioetanol

atm-izd2-txt.jpg
import
02.01.2006.
u 16:28

Prema najavama, uskoro će u Francuskoj početi prodaja novog Ford Focusa Flexi-Fuel i C-MAX-a FFV, pogonjenih bioetanolom. Ta vozila mogu koristiti i mješavinu tzv. E85 (85% bio-etanol i 15% benzin), samo klasični benzin ili bioetanol. Korištenje bioetanola u kombinaciji s FFV tehnologijom može dovesti do 70-postotnog smanjenja u sveukupnoj emisiji CO2, u usporedbi s klasičnim benzinskim motorom.

Ova najava u Francuskoj slijedi sličnu inicijativu na europskim tržištima i uspješnu priču o Fordovoj FFV tehnologiji primijenjenoj u Švedskoj. Upravo švedski primjer pokazuje što se sve može postići suradnjom među kompanijama iz različitih industrijskih grana (uključujući dobavljače i distributere goriva) te lokalnih i nacionalnih nevladinih organizacija (uključujući flotne i privatne kupce).

Od uvođenja prve generacije Focusa FFV u Švedskoj, 2001. godine, prodano je više od 15.000 primjeraka. To je 80 posto ukupne prodaje Focusa i 80 posto prodaje ekološki prihvatljivih automobila u Švedskoj 2004. godine. Najnoviji podaci pokazuju da 40 posto ukupne Fordove prodaje u Švedskoj čine FFV vozila.

Od kolovoza ove godine taj se dvojac prodaje i na njemačkom tržištu. U sjevernoj su Americi za sljedeću godinu najavljena četiri nova vozila pogonjena etanolom, s očekivanom proizvodnjom do 250.000 primjeraka tijekom 2006. godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije