Naslovnica Auti VOZI EKO - sigurno i štedljivo

Svaki peti osobni auto pada na tehničkom. Zbog ovog ih je čak 65.000 palo...

Novi sustav obračuna trošarina prilikom uvoza automobila u Hrvatsku rezultirao je malim smanjenjem prosječne starosti naših vozila, kaže Goran Pejić iz CVH-a.
19. travnja 2019. u 13:15 21 komentara 6513 prikaza
Goran Pejić
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon višegodišnjeg trenda starenja hrvatskog voznog parka, lani je zabilježen pozitivan pomak kojim se ukupni vozni park ''pomladio'' u prosjeku sa 13,99 godina na 13,68 godina. U isto vrijeme prosjek starosti najbitnijih osobnih vozila M1 kategorije spustio s 12,95 godina na 12,64 godine. Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske u TV studiju Večernjeg lista pojasnio je što je utjecalo na spomenuto ''pomlađivanje''.

CVH PROMO 68,4% automobila u Hrvatskoj starije je od deset godina, a prosječna starost iznosi 12,64 godine

– Vrlo jednostavno, od siječnja 2018. na snazi je novi sustav obračuna trošarina prilikom uvoza automobila u Hrvatsku i to je rezultiralo malim smanjenjem prosječne starosti naših vozila. Ipak, čak 68 posto automobila kod nas je starije od 10 godina, što je znatno iznad prosjeka Europske unije – kazao je Pejić i dodao:

– Prethodnih godina unosili smo u Hrvatsku automobile koji su prosječno bili stari osam godina, a u 2018. uvezli smo oko osamdeset tisuća rabljenih vozila starih 7,2 godine. Kad je riječ o novim automobilima, njih je u 2018. godini registrirana 61 tisuća.

 

Najveći zagađivači, teretni automobili, pogotovo oni iz kategorije N2 najveće dopuštene mase do 12 tona i N3 iznad 12 tona ostali su iste prosječne starosti kao i godinu prije. Prvi, do 12 tona, u prosjeku su stari 17,75 godina, a iznad 12 tona 12,02 godina. Što bi trebalo učiniti da pomladimo ta vozila koja su najveći zagađivači okoliša? 

– Država bi trebala naći način da gospodarstvenicima omogući jednostavniju zamjenu tih vozila za novija. Ta kategorija vozila ne plaća trošarinu, a kod uvoza plaća se samo PDV. No kroz druge poticajne mjere moglo bi se pomoći poslovnim subjektima i to iz tri razloga: ekološka zaštita, sigurnost na cestama i efikasnost obavljanja poslova.

Ivan Halar i Goran Pejić Broj rapidno raste Evo koliko rabljenih auta ćemo uvesti ove godine i koliko su stara vozila u Hrvatskoj

Prosječna neispravnost prilikom utvrđivanja tehničke ispravnosti vozila u Hrvatskoj je oko 21 posto, dok su osobna vozila na oko 23 posto, kaže Pejić.

– Vlasnici starijih vozila jednostavno su prisiljeni biti oprezniji prilikom održavanja vozila, a isto tako uoči tehničkih pregleda. Kad je riječ o nedostacima koji su utvrđeni na pregledima vozila u prošloj godini, najčešće je bilo riječi o teškoćama s kočionim sustavom (29 posto), zatim sa svjetlosno-signalnom opremom (26 posto) pa elementima ovjesa – kotačima i pneumatikom. Otprilike 65 tisuća automobila maknuli smo s ceste zbog istrošenih ili oštećenih pneumatika – zaključio je Goran Pejić.

U emisiji pogledajte i kako građani mogu ''pomladiti'' svoj vozni park, što država može učiniti za poticanje kupnje novih i sigurnijih vozila te kakvo je stanje s autobusima, motociklima i mopedima.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Jaguar_Paw
  Jaguar_Paw:

  Pričaju gluposti oni donose propise za uvoz automobila, umjesto da se ljudi ohrabre da kupuju nove. Uveli porez na nova vozila, tako da sljedećih 10 godina plaćaš porez, to je baš poticajna mjera, onda kažu vozni park prosječno star 12 ... prikaži još! godina. Jedina država na svijetu koja toliko nelogičnosti radi, još uvijek, nakon 30 godina samostalnosti traži svoje mjesto pod suncem, nedefinirana do krajnih granica

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Važno je da borbeni zrakoplovi mogu biti stariji i od 30 godina. Pa valjda je bitna tehnička ispravnost vozila, a ne godine.Ako su godine važne onda se niti jedan old tajmer nebi smio naći na cesti.

 • che99:

  gulikože i lopine, nigdje u Europi se ne plaća toliko tehnički i ne ide se svake godine!!Paraziti