Naslovnica Auti Automobili

Trgovci očajni, na lageru stoji 350.000 dizelaša. Hoće li završiti i kod nas?

Karpinski apelira na njemačke vlasti da nešto učine, u prvom redu pomognu u razvoju hardvera koji bi vozila s Euro-5 normom prebacio u posljednju ekološku kategoriju Euro-6
16. svibnja 2018. u 12:14 27 komentara 70276 prikaza
Ilustracija
Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS/PIXSELL

Njemački trgovci automobila ovih se dana uvjeravaju da je teško prodati dizelaše, a Jürgen Karpinski, predsjednik Udruga njemačkih trgovaca vozila (ZDK), upozorava da je mnogima ugrožen opstanak.

BMW u driftu Noćna vožnja BMW-om 'driftao' po rotoru u Zagrebu: 'U doživotni zatvor s njim'

"Dilerima trenutačno na lageru stoji 350.000 dizelaša. Nitko ih ne kupuje jer zadovoljavaju tek Euro-5 emisijske norme. Vrijednost ovih vozila je 4,5 milijarde eura, pa dileri svakodnevno gomilaju milijunske gubitke", kaže Karpinski, piše Radiosarajevo.ba.

Za plasman spornih dizelaša trgovci polovnjaka imaju zemlje u kojima nisu stroge ekološke norme poput, recimo, država zapadnog Balkana. Ali, u takvim zemljama kupci nemaju duboke novčanike za još uvijek skupe automobile s Euro-5 normom pa se radije odlučuju na jeftinije polovnjake koji ispunjavaju minimalni standard – najčešće Euro-4 normu.

Zato Karpinski apelira na njemačke vlasti da nešto učine, u prvom redu pomognu u razvoju hardvera koji bi vozila s Euro-5 normom prebacio u posljednju ekološku kategoriju Euro-6.

"To bi stabiliziralo tržište polovnjaka, umirilo kupce, pomoglo opstanak trgovaca rabljenih vozila, a bili bi ispunjeni i kriteriji zaštite čovjekove okoline", tvrdi predsjednik Udruženja trgovaca vozila Njemačke.

Ilustracija
1 / 32
Prostor podsjeća na parking u ogromnom prostoru na otvorenom - ali to je zapravo povratni efekt skandala Volkswagena s emisijom ispušnih plinova. 
BMW E46 M3 Kako se to dogodilo? Naručio spojku za BMW, nije mogao vjerovati kad je vidio što mu je stiglo Pala presuda Nakon zabrane dizelaša u Njemačkoj, jeftini automobili preplavit će Hrvatsku cijene goriva benzin dizel Boschov sustav Dizelaši su spašeni! Njemački izum čini ih 10 puta čišćim od dopuštenog
  • majmudin:

    dajte te aute svercerima bosancima s Jakusevca da se napokon maknu sa golfa dvojke...

  • deda1234:

    Da je tako onda bi cjene drasticno pale... A od kad je hajka cjene otisle gore...

  • Vito:

    Trgovci očajni, na lageru stoji 350.000 dizelaša. Hoće li završiti i kod nas? ::: Kad bi mi ga prodali za onoliko eura koliko danas imam, a banke to ne mijenjaju u kune, odmah bi kupio jedan karavan. __ Ali ne, ... prikaži još! škrti i pohlepni žele više od vrijednosti "neželjenih" i praktički beskorisnih vozila pa nek im onda trunu na parkiralištu.