Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska prometna učinkovitost

Treningom eko vožnje smanjit ćete potrošnju za 20 posto

ORYX Asistencija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.11.2016.
u 08:00

Osim potrošnje goriva, smanjuje se i emisija CO2, pospješuju vozačke sposobnosti i povećava sigurnost na cestama

Hrvatska tvrtka za pružanje usluga tehničke pomoći na cesti, ORYX Asistencija, se edukativnom projekt Večernjeg lista "Vozi eko" priključila s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti energetske prometne učinkovitosti i nužnosti povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu. Iz tvrtke poručuju da se i sami snažno zalažu za sigurnu i ekonomičnu vožnju te u skladu s time održavaju treninge sigurne i ekonomične vožnje, i to u sklopu prvog i jedinog centra takve vrste u Hrvatskoj – ORYX Centra sigurne vožnje na Mićevcu.

Ipak, pored vozačkih navika, u cijeloj priči postoji i velik strukturni problem, a to je stanje voznog parka, upozorio je Branimir Gospić, član Uprave Oryx Asistencije. "Prosječna starost osobnih automobila u Hrvatskoj je 12,52 godina, a svako peto vozilo neispravno je na tehničkom pregledu, dok gotovo 9 posto vozila koja padnu na tehničkom pregledu imaju problem s EKO testom", pojasnio je Gospić.

Stoga je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Oryx Asistencija provela projekt koji je uključio 170 vozača iz 18 renomiranih tvrtki iz Hrvatske, dok je rezultate treninga analizirao Energetski institut Hrvoje Požar u svojoj studiji. Navedena je studija tako pokazala čak četiri ključna rezultata koja trening EKO vožnje po metodi ORYX Centra sigurne vožnje može postići. Prvi od njih smanjenje je troškova za vozače odnosno ekonomija vožnje jer trening direktno smanjuje potrošnju goriva u prosjeku za 10,88 posto kod teretnih te 18,1 posto kod osobnih vozila. Uz to smanjuje i troškove održavanja vozila te troškove nastale uslijed prometnih nesreća.

Nadalje, postiže se i smanjenje emisije stakleničkih plinova jer trening u prosjeku direktno smanjuje emisiju CO2 za 11,01 posto kod teretnih te 17,96 posto kod osobnih vozila. Tu se kao pozitivan rezultat ističe i povećanje sigurnosti u cestovnom prometu jer Oryxov trening poboljšava i unaprjeđuje vozačke sposobnosti, kao i doprinos društvenoj odgovornosti – trening doprinosi odgovornijoj vožnji, smanjuje stres za vrijeme vožnje te povećava ugodnost u vožnji za vozače i putnike.

Kako poručuju iz Oryxa, svijest o nužnosti sigurne i ekonomične vožnje kod vozača nastoje probuditi i marketinškim kamapanja od kojih valja izdvojiti jednu od posljednjih koja na duhovit način želi potaknuti sigurnu i ekonomičnu vožnju kroz niz simpatičnih poruka na jumbo plakatima diljem Hrvatske. Neke od njih koje se mogu pročitati na Oryxovim plakatima su Vozi pristojno kao da voziš punicu, Vozi tako da ti ne spominju mamu, Nasmiješi se, kamera te snima, te brojne druge. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije