Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregled modela

Tko sve nudi pogon na sva četiri kotača: od malog Ignisa do S-klase

Suzuki Ignis
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
04.11.2018.
u 18:34

Takve modele – a nude ih gotovo svi proizvođači – moguće je pronaći u više od deset različitih segmenata odnosno podsegmenata osobnih automobila

Kad se govori o automobilima s pogonom na sva četiri kotača, obično se misli na terence i druga radna vozila poput pick upova ili povišenih karavana. No, stvarnost je po tom pitanju malo drukčija, odnosno puno bogatija. Bacili smo se na posao i samo letimičnim pregledom modela koje je danas moguće pronaći na hrvatskom tržištu novih automobila uspjeli smo pobrojiti gotovo stotinjak takvih primjeraka.

Ne vjerujete? Razmislite još jednom i vidjet ćete da je takve modele – a nude ih gotovo svi proizvođači – moguće pronaći u više od deset različitih segmenata odnosno podsegmenata osobnih automobila.

Krenimo, uostalom, redom i vidjet ćete da ih ima daleko više nego što ste iz prve mogli i pomisliti. I da, treba znati da popis navedenih modela nije konačan jer je na tržištu, osim čistokrvnih terenaca poput. primjerice, Toyote Land Cruiser i velikih luksuznih SUV modela kao što je Q7, moguće pronaći i nekoliko modela 4x4 koje u ovom slučaju nismo uvrstili ni u jednu od pobrojenih (pod)klasa. Primjerice, mali Suzuki Swift i sportski Ford Focus RS.

Foto: Toyota

PICK UP VOZILA

Ponuda ovih tipičnih radnih strojeva na hrvatskom je tržištu danas bogatija no ikada, pa osim doista veteranskih imena kao što su Nissan Navara, Ford Ranger ili Mitsubishi L200 sada možemo pronaći i modele poput VW Amaroka, Fiata Fullbacka, Mercedesa X-klase. Svaki ima svoje adute, a mi ćemo iz ovog izloga kao ogledni primjerak izabrati Toyotu Hilux i to s 2,4-litrenim motorom od 150 KS i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem.

PREMIUM LIMUZINE

Kakve bi to premium limuzine bile kada u svojoj ponudi ne bi imale i prestižne modele s pogonom na sva četiri kotača? Odlične, ali nepotpune, a to dobro znaju i proizvođači najvećih i najluksuznijih sedana današnjice. U ljutoj konkurenciji mačeve su ukrstile takve veličine kao što su Audi A8 quattro, BMW Serije 7 xDrive, Lexus LS AWD, Porsche Panamera 4 e-Hybrid, no naš izbor ovoga puta pada na Mercedes S-klase 4matic, i to u izdanju S350d, s 286 KS.

SPORTSKI COUPEI

Ponuda vozila s pogonom na sva četiri kotača prilično je bogata i u tako, uvjetno rečeno, uskom segmentu sportskih coupea. Među njima se tako, osim onih pokretanih stražnjim pogonom kao što su Ford Mustang, Lexus RC, Porsche 718..., mogu pronaći i primjerci poput Infinitija Q60 i Audija TTS, kod kojih se snaga na podlogu prenosi putem obje pogonske osovine. Naš je izbor ovdje upravo adut iz Ingolstadta s 2,0-litrenim motorom i 310 KS te sa 6-stupanjskim S-tronicom.

Foto: Audi

COUPE LIMUZINE

Jedna od relativno novijih potklasa koje sve češće nude modele u verzijama s pogonom na sva četiri kotača je i ona coupe-limuzina s peterim vratima. Konkurencija je s vremenom sve brojnija, pa mi ćemo se i mi u skladu s tim između primjeraka poput Volkswagenova Arteona, BMW-ove Serije 4 Gran Coupe, Audijeva A5 Sportbacka, ovoga puta odlučiti za sasvim novi Kijin Stinger, dakako u verziji s pogonom na sve kotače.

KOMPAKTNI SUV-ovi

Uz srodne, ali za broj manje gradske SUV-ove i crossovere, ova je kategorija u posljednjih nekoliko godina zasigurno doživjela najveći rast. Novih je modela u njoj doista velik broj pa ćemo ih vjerojatno ubrzo morati razvrstavati po dodatnim potkategorijama. Samo onih iz ponude tzv. luksuznih SUV-ova ima mnoštvo, uključujući Volvo XC40, Mercedes GLA, Audi X3, BMW X2. Infiniti QX30, Range Rover Evoque. Ili, zašto ne, Jaguar E-Pace, naprimjer sa 180 KS jakim motorom i 9-stupanjskim automatikom.

KARAVANI

U mnogim europskim zemljama jedan od popularnijih obiteljskih izbora svakako su karavani srednje klase, kakve u ponudi ima veliki broj proizvođača. Volkswagen Passat Variant, Škoda Superb Combi, Subaru Outback, karavanska Mazda6 i Opel Insignia tek su manji dio raspoloživih u ovoj kategoriji. Verziju s pogonom na sva četiri kotača, između ostalih, nudi i Ford Mondeo, koji nam se čini posebno zanimljivim u izdanju s 2,0-litrenim motorom od 150 KS i ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
21:54 07.11.2018.

još da opadne debeli sneg.....pa da susedi vide kaj je pila........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije