Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURONCAP

Teslin Model 3 može i preživjeti i izbjeći sudar

Tesla Model 3
Foto: EuroNCAP
1/2
08.07.2019.
u 23:20

Nova Škoda Scala u segmentu zaštite odraslih putnika i djece bila je bolja i od Tesle (97% odnosno 87%), ali ima manje sigurnosnih asistenata (76%)

Teslin Model 3 najveće je iznenađenje najnovijih EuroNCAP crash testiranja. Naime, o Modelu 3 dosad se govorilo i pisalo većinom iz prizme kašnjenja u proizvodnji i isporukama te uočenim manjkavostima u procesu proizvodnje, koje su upućivale na možebitnu lošiju kvalitetu. Iz sigurnosnih testova kojima je u posljednjem izdanju podvrgnuto šest novih automobila - Tesla Model 3, Škoda Scala, Mercedes-Benz B-klasa i GLE, Kia Ceed te DS 3 Crossback - Model 3 izašao je ovjenčan s maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost. Istu su ocjenu dobili i Škoda Scala te Mercedes-Benz B-klasa i GLE, no od njih se to i očekivalo, budući da se o tim modelima nije stvarala loša percepcija.

Izvanrednom izvedbom na crash testovima Model 3 pokazao je da se na njega (ipak) može računati. U frontalnom udaru u deformirajuću prepreku ostvario je savršen rezultat, s osam od ukupnih osam bodova. Očitanja na testnim lutkama koje u sigurnosnim testiranjima glume ljude ukazala su na dobru zaštitu koljena i bedrene kosti kako vozača tako i suvozača. Pokazalo se da sličnu razinu zaštite pruža svim putnicima, neovisno o njihovim dimenzijama i poziciji sjedenja. Model 3 impresionirao je i u području sigurnosnih asistenata, gdje je dobio 94 posto bodova, što je dosad najbolji rezultat, po trenutačno važećim protokolima testiranja. Odrasle putnike u automobilu Tesla Model 3 štiti s 96-postotnom sigurnošću, djeca su zaštićena 86 posto, a pješaci 74 posto.

Nova Škoda Scala u segmentu zaštite odraslih putnika i djece bila je bolja i od Tesle (97% odnosno 87%), ali ima manje sigurnosnih asistenata (76%).

Nova Kia Ceed i crossover SUV DS 3 Crossback testirani s opremom koju donose serijski dobili su po četiri sigurnosne zvjezdice. Kad im se dodala oprema koju kod njih valja doplatiti, dok ih ostali ovom prilikom testirani auti imaju serijski, onda su i Ceed i DS 3 Crossback dosegnuli pet zvjezdica. Preporuka je stoga ne voditi se samo za reklamiranom (početnom) cijenom, nego u računicu prilikom kupnje uračunati i bitne sigurnosne asistente.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Ključne riječi

Komentara 1

KO
korisnik997
23:34 08.07.2019.

Ako bude izbjegavala sudare, kao sto je sama vozila, crno nam se pise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije