Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT

Lopovima automobila Hrvatska nije najprivlačnija: Ukrade se značajno manje automobila nego u ostatku Europe

Krađa automobila
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
10.12.2019.
u 08:22

Istraživanje iz razdoblja 2015. - 2017. ukazuje na to kako je u cijeloj Europskoj uniji došlo do znakovitog pada krađe automobila i to za 29 posto. Značajnom padu krađe automobila pomoglo je i to što je automobile sve teže ukrasti.

Kad je riječ o sigurnosti, Hrvatska se dugi niz godina smatra jednom od sigurnijih zemalja Europske unije. To potvrđuju i podaci Eurostata i policijska izvješća. Prema podatcima Eurostata, Hrvatska je na samom dnu kad je riječ o ukradenim automobilima.

Statistički gledano, ukrade se samo 20 automobila na 100 tisuća stanovnika što čini Hrvatsku izuzetno sigurno pogotovo kad uzmemo u obzir da se u Lihtenštajnu ta brojka penje na zapanjujućih 328 automobila na isti broj stanovnika. 

Foto: Eurostat

Istraživanje iz razdoblja 2015. - 2017. ukazuje na to kako je u cijeloj Europskoj uniji došlo do znakovitog pada krađe automobila i to za 29 posto. Značajnom padu krađe automobila pomoglo je i to što je automobile sve teže ukrasti. 

Najmanje automobila prema broju stanovniku krade se u Rumunjskoj, gdje se ukrade 15 automobila, te u Danskoj u kojoj prosječno se ukrade samo četiri vozila na 100 tisuća stanovnika.  

Jedan od razloga zašto se toliko malo automobila ukrade u Hrvatskoj, a značajno više u sjevernijim europskim državama je i bolja ponuda automobila kao i otvorenost granica koje omogućuju lakši bijeg u neku drugu europsku zemlju gdje mogu lako preprodati ukradeni automobil. Hrvatska je premalo tržište, a ponuda je preloša da bi zainteresirala ozbiljnije lopove automobila kojima bi problem predstavljala činjenica i to što Hrvatska nije u Schengenu. 
 

Ključne riječi

Komentara 8

PO
portugisac
09:57 10.12.2019.

Jel to pod maskom Krešo Beljak zvani Blau punkt.

DA
dado56
09:18 10.12.2019.

bar su nas najveci pdv i trosarine spasile od lopova pa kramu nitko ne krade

ZA
zagi101
13:31 10.12.2019.

možda je pravi razlog starost voznog parka. pa koja budala bi krala kantu staru 13 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije