Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Lopovima automobila Hrvatska nije najprivlačnija: Ukrade se značajno manje automobila nego u ostatku Europe

Istraživanje iz razdoblja 2015. - 2017. ukazuje na to kako je u cijeloj Europskoj uniji došlo do znakovitog pada krađe automobila i to za 29 posto. Značajnom padu krađe automobila pomoglo je i to što je automobile sve teže ukrasti.
10. prosinca 2019. u 08:22 8 komentara 1969 prikaza
Krađa automobila
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kad je riječ o sigurnosti, Hrvatska se dugi niz godina smatra jednom od sigurnijih zemalja Europske unije. To potvrđuju i podaci Eurostata i policijska izvješća. Prema podatcima Eurostata, Hrvatska je na samom dnu kad je riječ o ukradenim automobilima.

nalazište Gomila u Jalžabetu 'Prvorazredni skandal' Tko je tri godine pljačkao grobnicu iz željeznog doba: 'Dečki su tražili zlatnu kočiju'

Statistički gledano, ukrade se samo 20 automobila na 100 tisuća stanovnika što čini Hrvatsku izuzetno sigurno pogotovo kad uzmemo u obzir da se u Lihtenštajnu ta brojka penje na zapanjujućih 328 automobila na isti broj stanovnika. 

 | Autor : Eurostat Foto: Eurostat

Istraživanje iz razdoblja 2015. - 2017. ukazuje na to kako je u cijeloj Europskoj uniji došlo do znakovitog pada krađe automobila i to za 29 posto. Značajnom padu krađe automobila pomoglo je i to što je automobile sve teže ukrasti. 

Najmanje automobila prema broju stanovniku krade se u Rumunjskoj, gdje se ukrade 15 automobila, te u Danskoj u kojoj prosječno se ukrade samo četiri vozila na 100 tisuća stanovnika.  

Kancelarka Angela Merkel sa svojim ministrima već dulje osmišlja modele kako zaštititi načetu automobilsku industriju, koja je glavni pokretač najvećeg europskog gospodarstva Novi trend u zapadnoj Europi Automobili se uzimaju na pretplatu, kao novine, od 199 eura mjesečno

Jedan od razloga zašto se toliko malo automobila ukrade u Hrvatskoj, a značajno više u sjevernijim europskim državama je i bolja ponuda automobila kao i otvorenost granica koje omogućuju lakši bijeg u neku drugu europsku zemlju gdje mogu lako preprodati ukradeni automobil. Hrvatska je premalo tržište, a ponuda je preloša da bi zainteresirala ozbiljnije lopove automobila kojima bi problem predstavljala činjenica i to što Hrvatska nije u Schengenu. 
 

ITALIJA
Jeziva snimka obišla svijet: Medvjed se šuljao iza dječaka, 12-godišnjak ga nadmudrio
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • portugisac:

    Jel to pod maskom Krešo Beljak zvani Blau punkt.

  • dado56:

    bar su nas najveci pdv i trosarine spasile od lopova pa kramu nitko ne krade

  • zagi101:

    možda je pravi razlog starost voznog parka. pa koja budala bi krala kantu staru 13 godina