Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Tehnička neispravnost vozila - tihi ubojica

Statistika pokazuje kako je gotovo svako četvrto vozilo tehnički neispravno. Ako posumnjate u ispravnost svog vozila, a niste sigurni o kakvom se kvaru radi, uvijek se možete obratiti u najbližu stanicu za tehnički pregled vozila ili ovlaštenu servisnu radionicu
29. svibnja 2020. u 09:31 3137 prikaza
CVH
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/11

Bilo da se radi o putovanju na posao ili izletu s obitelji, većina ljudi na dnevnoj bazi prođe svojim automobilom do 10 ili više kilometara, pri čemu se rijetko pomišlja na ispravnost samog vozila. Svako vozilo kompleksan je stroj sazdan od niza mehaničkih sklopova koji djeluju zajedno i omogućuju nam da upravljamo vozilom. Statistika Centra za vozila Hrvatske pokazuje kako je najveći postotni udio u ukupnom broju nedostataka utvrđen upravo na uređajima za kočenje, uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, kotačima, pneumaticima i ovjesu, bez čije ispravnosti nije moguća kontrola nad vozilom.

1. Pneumatici i ovjes vozila

Pneumatici vozila osiguravaju kontakt vozila i kolnika, a time svaki nedostatak može dovesti do fatalnih posljedica. Primjerice oštećenja ili ispucanost te neodgovarajući indeks nosivosti i/ili brzine mogu dovesti do pucanja pneumatika prilikom vožnje.

CVH | Autor : PR Foto: PR CVH | Autor : PR Foto: PR

Prekomjerna istrošenost pneumatika smanjuje dubinu šare, čime se smanjuje sposobnost pneumatika da istisne vodu između sebe i kolnika, pa se drastično povećava vjerojatnost da pneumatik počne „skijati“ na tankom sloju vode, odnosno da dođe do akvaplaninga.

CVH | Autor : PR Foto: PR CVH | Autor : PR Foto: PR

2. Kočnice

Kočnice vozila omogućavaju usporavanje i zaustavljanje vozila djelovanjem trenja između diskova i pločica kod disk kočnica ili bubnja i kočionih papuča kod bubanj kočnica. Kočnice su tako jedan od najvažnijih sklopova čije zatajenje dovodi do fatalnih posljedica. Primjerice ispucanost kočnih crijeva, napuknuća na njihovim spojevima i prekomjerna korodiranost kočionih cijevi prilikom naglog kočenja mogu dovesti do njihovog pucanja, uslijed čega vozilo ostaje bez učinkovitog kočenja.

CVH | Autor : PR Foto: PR CVH | Autor : PR Foto: PR

3. Uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju

Uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju omogućuju vozaču jasno uočavanje prepreka i položaj drugih sudionika u prometu prilikom vožnje u uvjetima smanjene vidljivosti ili uvjetima noćne vožnje. Iz navedenog razloga neispravnosti na navedenim uređajima značajno pridonose smanjenju sigurnosti u prometu.

CVH | Autor : PR Foto: PR CVH | Autor : PR Foto: PR

CVH | Autor : PR Foto: PR CVH | Autor : PR Foto: PR

4. Motor i emisije ispušnih plinova

Eko-test Ispravnost motora i emisija ispušnih plinova međusobno su povezane. Primjerice, značajna propuštanja ulja iz motora gomilaju se na kolniku pri čemu cesta postaje skliska, a samim time opasna za ostale sudionike u prometu.

CVH | Autor : PR Foto: PR

CVH | Autor : PR Foto: PR

Navedene neispravnosti samo su dio velikog broja neispravnosti s kojima se svakodnevno susreću nadzornici tehničke ispravnosti vozila. Prijeđena kilometraža i prosječna starost vozila značajno utječu na pojavu tehničkih neispravnosti. Statistika pokazuje kako je gotovo svako četvrto vozilo tehnički neispravno. Ako posumnjate u ispravnost svog vozila, a niste sigurni o kakvom se kvaru radi, uvijek se možete obratiti u najbližu stanicu za tehnički pregled vozila ili ovlaštenu servisnu radionicu gdje ćete dobiti konkretnu informaciju. Samo je ispravno vozilo - sigurno vozilo.

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi