Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Sve što trebate znati o ponovljenom tehničkom pregledu

Svima nam je u interesu da vozila koja prometuju oko nas i koja sami vozimo budu ispravna
20. travnja 2021. u 07:31 1595 prikaza
Tehnički pregled vozila
Foto: Mario Pavlović

Jedan od načina kako to osigurati je svake godine podvrgavati vozilo obaveznom tehničkom pregledu. Nažalost, svake godine neispravnim bude proglašeno 20-25% vozila - 2020. godine takvih je vozila bilo 446.410. Svako od tih vozila podvrgava se tzv. ponovljenom tehničkom pregledu.

Vlasnik vozila ima pravo doći na besplatni ponovljeni tehnički pregled u roku od 15 kalendarskih dana, te u tom roku može doći na više ponovljenih tehničkih pregleda. Ako je vozilo palo na eko-testu, ponovljeni eko-test će se ipak naplatiti u iznosu od 50% cijene. Na ponovljenom tehničkom pregledu nadzornik provjerava nedostatke koje je uočio na osnovnom tehničkom pregledu, a ako uoči i nedostatke koji su nastali u međuvremenu, zbog njih može vozilo proglasiti neispravnim.

Preporučujemo na tehnički pregled doći prije isteka prometne dozvole, kako biste vozilo mogli odmah izravno iz stanice za tehnički pregled odvesti na servis s još važećom prometnom dozvolom. Dolazak mora biti u tekućem mjesecu isteka prometne dozvole, npr. ako prometna dozvola ističe 26.4.2021., na tehnički pregled se može doći od 1.4.2021 do 26.4.2021. U tom periodu će se prometna dozvola uvijek ovjeriti na 12 mjeseci, kao da je vlasnik došao na tehnički pregled na dan istjecanja prometne dozvole.

Svakako zapamtite da, ukoliko trebate ugraditi zamjenske visokotlačne vodove na kočnoj instalaciji, obavezna je ugradba u registriranoj mehaničarskoj radionici o čemu je potrebno donijeti dokumentaciju na ponovljeni tehnički pregled.

objavili fotke
Nina Martina i Mario iz 'Života na vagi' javili su se s vjenčanja: Ljubav se proslavila na prekrasan način
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!