Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rabljeni auti

Sve je puno auta iz unosa, ali može se naći i dobrih prilika

Sajam automobila na Jakuševcu
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
21.10.2017.
u 15:00

Padom prodaje novih automobila kupci su se okrenuli polovnjacima pa posao cvjeta raznim prekupcima

Nije danas u Hrvatskoj lako kupcima rabljenog vozila. Iako je ponuda zaista velika, primjerice, na našem najvećem oglasniku Njuškalu s kojeg smo birali automobile trenutačno je oglašeno više od 27.000 automobila, zapravo je u toj šumi vrlo teško pronaći uredan i korektan automobil s poznatim porijeklom i stvarnim vlasnikom vozila. Padom prodaje novih automobila u Hrvatskoj (koje stvarno kupuju fizičke osobe, a ne tvrtke ili rent-a-car tvrtke), građani su se prirodno okrenuli rabljenim vozilima, koja za mnogo manju cijenu nude slično.

Ali, nikad se ne zna u kakvom je zapravo stanju to vozilo pa je potrebno dosta živaca i muke da se pronađe pravi automobil. U takvim uvjetima ruke trljaju raznorazni trgovci i prekupci koji većinom nude automobile iz unosa (Europska unija), ali i hrvatskog porijekla čiji su posjednici jer automobil nisu prepisali na svoje ime, već ga do prodaje voze na punomoć. Ne kažemo da se ni kod njih ne može naći solidan automobil, ali potreban je veći oprez.

Sajam automobila na Jakuševcu
1/9

Sigurnije u salonima

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju unos automobila iz država članica postao je lakši i jeftiniji pa je otvoreno i mnogo registriranih prodavatelja kod kojih je situacija nešto transparentnija, a neki nude i garanciju, ali su zbog toga kod njih veće i cijene.

U zadnje vrijeme sve više prodavatelja novih automobila ulazi u posao prodaje rabljenih vozila, a od svih trgovaca polovnjacima kod njih je kupnja najsigurnija jer prodaju provjerena vozila i većinom daju jamstvo. Ali opet, i kod njih su vozila još skuplja.

Najbolja opcija jest naći stvarnog vlasnika, u idealnim uvjetima prvog koji se dobro brinuo o automobilu i redovno ga servisirao. Ili barem ući u trag povijesti automobila.

Drvo za ogrjev pod račun

Nažalost, s prijeđenom kilometražom nikad ne možete biti sigurni, pogotovo za aute iz unosa. S autima kupljenim u Hrvatskoj situacija je kudikamo jasnija, ali ni tu niste sigurni jer, iako postoji izlist iz CVH od 2006. godine, kilometri se mogu vraćati i svake godine prije tehničkog pregleda.

Ali, uvijek možete i sami pronaći i bez posrednika kupiti i unijeti automobil iz EU. Samo činjenica, lani je u Hrvatsku iz EU stiglo 59.000 polovnjaka.

Uvijek postoji i druga strana medalje. Danas nije lako ni prodati automobil jer opet u moru vozila na tržištu, ako ne prodajete Golf dizel i niste spustili cijenu ispod stvarne vrijednosti, riskirate da vas mjesecima nitko ne nazove ili da vam se u zamjenu za auto nudi građevni materijal ili drva za ogrjev.

Komentara 23

AD
adhdriano
15:35 21.10.2017.

auti iz UNOSA? kakvi su to auti?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
16:37 21.10.2017.

Volio bih vidjeti te koji unose automobile.

DU
Deleted user
16:36 21.10.2017.

Sve je puno auta iz unosa...iz unosa, ahahaaa da iz unosa. vi ste stvarno bolesnici, pa zar ne vidite da vas ljudi zayebavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije