Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje vozačima

Svako dijete niže od 135 cm mora sjediti u sjedalici

policija, školarci
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
22.07.2016.
u 13:00

Čak četvrtina roditelja više strahuje za sigurnost djece u prometu nego da će oboljeti

Roditelji prvašića koji najesen kreću u školu kolovoz ne trebaju iskoristiti samo za odmor, nego i za učenje sigurnog kretanja u prometu kako djeca ne bi stradavala. Od početka ove godine poginulo je jedno dijete.

Upravo zato već sada počinju kampanje koje upozoravaju vozače na pridržavanje propisa u prometu, a za potrebe kampanje agencija Gfk provela je istraživanje o sigurnosti djece u prometu.

Strah za sigurnost

Rezultate istraživanja predstavila je Tamara Kraus u HAK-u. – Čak četvrtina roditelja više strahuje za sigurnost djece u prometu nego da će im dijete oboljeti – predočila je Kraus rezultate istraživanja u kojem su sudjelovala 243 roditelja. Kontinuiranim kampanjama i edukacijom roditelja i djece smrtnost djece u prometu sve je niža.

– Godine 1994. u prometu je smrtno stradalo 57 djece, dok je 2015. bilo devet smrtnih slučajeva – kaže Darko Grac iz Ravnateljstva policije. Ipak, 440 ozlijeđene djece u prometu ove godine upozorenje su da i dalje imamo crnu statistiku. Roditelji su zabrinuti jer smatraju da je na nekim mjestima loša signalizacija, da se vozači ne pridržavaju postojećih pravila, a većina roditelja primorana je pustiti dijete da ide pješice i bez pratnje u školu.

– Dijete na putu do škole prelazi samo jedno raskrižje, ali problem je što je riječ o prometnoj ulici. Unatoč ležećim policajcima i školskoj patroli, nerijetko vozači ne staju da bi propustili djecu – zabrinuta je majka djeteta iz Zagreba. Za taj problem predlaže da se postavi semafor i mjerač brzine prije škole da bi upozorio vozače i natjerao ih da prilagode brzinu. Za rješavanje problema roditelji smatraju da su najodgovornije obrazovne institucije i prometna policija.

Bitna edukacija roditelja

Darko Grac pak podsjeća roditelje da su oni model ispravnog ponašanja za dijete. – Prelazite li vi cestu dok je na semaforu crveno svjetlo, dijete će smatrati da je to prihvatljivo ponašanje unatoč vašim upozorenjima da to ne radi – podsjetio je Grac.

A da roditelji i sami primjećuju negativno ponašanje drugih roditelja u prometu, govore rezultati istraživanja u kojem su nabrojili primjere u kojima roditelji razgovaraju na mobitel (55%), puše cigarete (39%) ili se nepropisno parkiraju kad dovoze djecu u školu (30%). Poražavajući je i podatak da čak 76% roditelja ne zna da djeca niža od 135 cm moraju sjediti u autosjedalici, neovisno o godinama. Zato iz HAK-a i MUP-a podsjećaju na važnost edukacije svih sudionika u prometu.     

Komentara 8

KE
Kettenspanner
07:42 26.07.2016.

Kako će smiješno izgledati Tepeš u sjedalici !!!!!!!!!!!

DU
Deleted user
13:34 22.07.2016.

Što s ljudima od 20 i više godina koji su niži od 135 cma a nečija su djeca moraju li i oni sjediti u sjedalici?

KO
korisniksb
15:07 22.07.2016.

Onda najbolje policajcima dati metar,pa kad zaustave auto svi van i na mjerenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije