Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Svaki drugi Europljanin za upravljačem jede, pije ili telefonira

Tri od pet europskih vozača, to jest 62 posto, nije sigurno bi li ponovno položilo vozački ispit.
21. veljače 2012. u 10:08 2 komentara 7 prikaza
\'Mobitel_pxl_crn_270311\'
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Čak 47 posto njemačkih vozača u sklopu Fordova istraživanja o navikama za upravljačem reklo je da su se koristili mobilnim telefonima tijekom vožnje, a 66 posto ih je priznalo da su jeli i pili za upravljačem. Nadalje, 43 posto ispitanih Talijana kaže da vozi jednom rukom, a 14 posto priznaje pisanje SMS poruka tijekom vožnje.

To je samo vrh sante opasnih ponašanja vozača na cestama diljem Europe. Usprkos strogim zakonima i visokim kaznama, ni Europa iz vozača nije uspjela istjerati ono što bismo podrugljivo nazvali balkanskim ponašanjem. Anketa koja je obuhvatila više od 4300 vozača iz Španjolske, Italije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije otkriva da zabrinjavajući broj vozača i dalje redovito stavlja sebe i ostale sudionike u prometu u opasne situacije. Oni za upravljačem jedu, piju, telefoniraju, a čak se i šminkaju.

Među njemačkim vozačima zabilježen je najveći postotak upotrebe mobilnih telefona tijekom vožnje – čak je polovica ispitanika izjavila da su telefonirali tijekom vožnje. S druge strane, samo se šest posto britanskih vozača koristi mobilnim telefonima za upravljačem.

U skladu s navikama u vožnji, europski vozači nemaju visoko mišljenje o svojim vozačkim sposobnostima. Čak 62 posto ispitanika nije bilo sigurni bi li uspjelo položiti vozački ispit kad bi ga danas trebali ponovo polagati. Od ispitanih nacija Talijani su najsigurniji u svoje vozačke sposobnosti. Njih 50 posto tvrdi da bi mogli ponovno proći vozački ispit ako bi ga trebali ponovno polagati, za razliku od 30 posto vozača iz Njemačke.

50% Francuza izjavilo je da su žene sigu

50% Francuza izjavilo je da su žene sigurniji vozači

22% ispitanika u Njemačkoj smatra da sigurnije voze muškarci

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Ministar Vili Beroš:
'Ne može kolegica spominjati propast sustava, ja iz straha zovem ravnatelja, a on mi to negira'
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • tintilinic100:

    Da.. samo što je kažnjivo telefonirati za vrijeme vožnje.. ali nije kažnjivo jesti, piti, pušiti... :)) haha. Ili čačkati po radiju.. ili nešto drugo :)) Zakon su donijeli oni koji očigledno ne znaju što sve može štetno utjecati na vožnju. ... prikaži još! A tako lijepo se može razgovarati mobitelom.. a kad ideš promjeniti cd ... može brzo doći do sudara :))

  • aabbcc:

    Sta piju, rakiju ? Pozeljno je da vozac ima bar flasu vode pored i mjesta imaju za to u autu.