Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilej

Susret oldtimera 
za 100. obljetnicu 
prve autoutrke

\'Start01_nnn_aut_100512\'
arhivska fotografija
15.05.2012.
u 09:00

Uoči utrke koja će se voziti istom trasom kao i prije 100 godina, izdana je i knjiga ''Bešte, ljudi, ide auto''

Povodom 100. godišnjice održavanja prve hrvatske automobilističke utrke Zagreb – Varaždin – Zagreb 1912. godine, OTK Ferdinand Budicki i Citroën klub Croatia u suradnji s OTK Varaždin organiziraju 20. svibnja susret oldtimera i vožnju starodobnim automobilima od Zagreba do Varaždina.

Start vožnje bit će, kao i prije 100 godina, s Prisavlja u 10 sati. Očekuje se oko 150 starodobnika i 300 sudionika. Trasa vožnje duga je 177 km i bit će jednaka kao i 1912. godine: Zagreb – Podsused – Bistra - Sv. Križ Začretje – Veternica – Lepoglava – Ivanec – Jurketinec – Vidovec – Varaždin – Novi Marof – Sv. Ivan Zelina – Sesvete – Zagreb. U sklopu obljetnice bit će postavljena i izložba sa 20 fotografija sudionika prve utrke. Neke od fotografija bit će prvi put prezentirane javnosti jer su skupljene iz privatnih albuma obitelji Budicki, Heinzel i Hellenbach.

No zanimljive fotografije iz povijesti automobilizma u Hrvatskoj možete vidjeti i u novoj knjizi ''Bešte, ljudi, ide auto'', koja obrađuje razdoblje između 1898. i 1945. godine.

Autor ove pažnje vrijedne knjige je Valentino Valjak, a knjiga tvrdog uveza na 340 stranica donosi 450 fotografija i ilustracija. Izdana je u nakladi od 1500 primjeraka, a po cijeni od 400 kuna možete je naručiti pozivom na mobitel autora (099/229-01-61) ili mailom (valentino.valjak@mzos.hr).

''Bešte, ljudi, ide auto'' prva je cjelovita knjiga o razvoju automobilizma u Hrvatskoj, nastala na osnovi višegodišnjeg istraživanja i razgovora s desecima članova obitelji začetnika hrvatskog automobilizma, te predstavlja prvu analiza povijesnog, sociološkog i gospodarskog učinka automobila na društvo u hrvatskim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije