Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Što sve treba provjeriti na automobilu prije puta

Putujete li baš u špicama sezone vožnja autocestama također zna biti zamorna i opasna. Ako se nađete u koloni, ne gubite živce, a kod prvih znakova umora skrenite na odmorište i odmorite se.
28. srpnja 2019. u 10:59 0 komentara 699 prikaza
Foto: Getty Images

Za putovanje spreman mora biti i vozač i automobil. Savjestan vozač ne postaje se preko noći, na tome valja raditi. Osvijestite da vaš automobil nije neprobojna tvrđava na kotačima i da vi niste otporni ni na umor ni na ozljede. Poštujte prometne propise i razmišljajte o eventualnim potezima drugih sudionika u prometu. Uočite li na vrijeme tuđu grešku, to vam može spasiti život. Uvijek se vežite sigurnosnim pojasom te se pobrinite da vezani budu i putnici.

Zagreb: Simulacija naleta vozila na testnu lutku pri većim brzinama vozila Sudarni testovi Jeziva simulacija: Lutka od 70 kg pri udaru auta sa 64 km/h leti više od 30 m

To se posebno odnosi na djecu koja sigurnosnim pojasom moraju biti vezana u adekvatnoj sigurnosnoj sjedalici, ovisno o uzrastu djeteta. Također, inzistirajte da sigurnosnim pojasom budu vezani i putnici na stražnjoj klupi. U slučaju prometne nezgode – čak i pri gradskim brzinama – nevezani putnici sa stražnje klupe nekontrolirano lete kabinom pa svojom težinom mogu ozbiljno ozlijediti vozača i suvozača. Osim toga, u nesreći mogu ispasti iz automobila.

Automobil tijekom čitave godine redovno održavajte kako bi uvijek bio u tehnički ispravnom stanju, a prije duljeg putovanja preporučuje se kontrolni pregled. Ako to ne želite ili ne možete obaviti sami, uputite se u servis. No mnogo toga na vozilu svaki bi vozač morao znati prekontrolirati sam. Tu prvenstveno mislimo na kontrolu razine ulja u motoru, na dopunu razine tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, na kontrolu rashladne tekućine te stanja guma i pritiska u njima.

Idealna razina ulja trebala bi biti između oznaka na mjernoj šipci. Za svaki slučaj, stavite u prtljažnik rezervnu litru motornoga ulja jer bi vaš automobil pri dugim putovanjima mogao potrošiti više ulja negoli je to uobičajeno. Zbog ponekad prevrtljivog vremena i iznenadnih jakih ljetnih pljuskova provjerite stanje brisača.

U filmu “Strah i prijezir u Las Vegasu” tablete su najmanje “na čemu” su vozači. No je li ova karikirana stvarnost daleko od istine? Bolest za volanom Automobil kao najopasnije oružje – svaku četvrtu nesreću skrivi vozač usporen lijekovima

Tijekom ljetnih putovanja treba voditi računa o mogućnosti pregrijavanja vozila. Dođe li do pregrijavanja, važno je reagirati pravovremeno. Odmah zaustavite vozilo i ugasite motor kako bi se ohladio. Nipošto nemojte trenutak nakon zaustavljanja polijevati hladnu vodu po motoru automobila, savjetuju u Centru za vozila Hrvatske, jer bi to moglo prouzrokovati još veću štetu. Ipak, da biste pregrijavanje izbjegli, prije puta provjerite je li vaš sustav hlađenja pravilno ispunjen mješavinom rashladne tekućine i vode.

Provjerite gume. Tlak u pneumaticima treba biti u skladu s tlakovima navedenim u knjižici za upotrebu vozila ili na nekoj od naljepnica na vozilu. Premali tlak u pneumaticima povećava njihovo trošenje i potrošnju goriva, a prevelik tlak povećava opasnost od pucanja zbog naknadnog povećanja tlaka zbog visokih temperatura. Prije puta dobro je provjeriti i ispravnost klima-uređaja.

tehnički pregled Zabrinjavajuće Dvokotača sve manje na tehničkim pregledima, prolaznost sve slabija!

Prije polaska na put provjerite imate li u automobilu potrebnu sigurnosnu opremu. Sigurnosna oprema uključuje reflektirajući prsluk, sigurnosni trokut, rezervne žaruljice i kotač te kutiju prve pomoći. Reflektirajućih prsluka mora biti dovoljno za sve putnike u vozilu, a trokut i prva pomoć moraju biti pri ruci – prilikom slaganja stvari u automobil pazite da prtljagom ne zatrpate trokut i kutiju za prvu pomoć. Kad ste obavili te predradnje, odredite kojim ćete putem najučinkovitije stići do odredišta. Iako je cestarina znatna stavka u planiranju troškova putovanja, autocesta je u načelu sigurniji i brži izbor. Putujete li baš u špicama sezone vožnja autocestama također zna biti zamorna i opasna. Ako se nađete u koloni, ne gubite živce, a kod prvih znakova umora skrenite na odmorište i odmorite se.

 

SAVJETI

– Prije putovanja provjerite vitalne stvari na automobilu (tekućine, stanje guma, svjetla...).

– Na put krenite odmorni, s punim spremnikom goriva i dovoljno vode za piće.

– Tijekom putovanja ne pretjerujte s hranom. Pretrpan želudac će vas uspavati i usporiti vam reakcije.

– Dulja putovanja “razbijte” češćim pauzama, da protegnete noge i razbistrite um.

– Vožnja autocestom je sigurnija, ali brzine su veće pa su takve i posljedice eventualnih nezgoda. Pazite na brzinu vožnje!

– Održavajte razmak od vozila ispred i pratite što rade ostali sudionici prometa. Uočite li na vrijeme tuđu grešku, to vam može spasiti život.

– Ne koristite mobitel tijekom vožnje, ali neka bude pri ruci i pune baterije. Nikad se ne zna kada može zatrebati.

– Iako ljeti to na automobilu ne morate činiti, uključite svjetla i danju. Tako ste uočljiviji.

Mali Lošinj
IMA I POZITIVNIH PRIMJERA
Ovaj račun koji nam je poslao čitatelj zaista spada u kategoriju Vjerovali ili ne. Pogledajte koliko je platio kavu!
PROMO
Ventilacija - neophodna kod stanova ili kuća s novim prozorima te za domove s vlagom i plijesni
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.