Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOSTI

Što se sve u Njemačkoj mijenja za vozače sljedeće godine

autobahn
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
1/4
17.12.2020.
u 13:02

Porez će biti viši za novoregistrirane automobile s više od 95 grama emisije CO2 po kilometru

Nova godina donosi neke novosti za vozače u Njemačkoj. Neke su stvari već odlučene, druge se još čekaju. 

Fenix magazin naveo je što će se primijeniti 2021. godine i što biste trebali očekivati.

Savezna vlada i države još uvijek traže kompromis oko reforme kataloga novčanih kazni. Ako ga pronađu, tada će se primijeniti više kazne za vozače koji ugrožavaju bicikliste, a strože će kazne biti i za prebrze vozače.

Vozačima će biti i skuplja vožnja jer će se kod goriva uvesti nove cijene CO2 od 25 eura po toni. Benzin E10 bit će skuplji za oko sedam centi, a dizel oko osam centi. ADAC pretpostavlja da će cijene biti više od deset do jedanaest centi.  

Porez na ceste

Porez će biti viši za novoregistrirane automobile s više od 95 grama emisije CO2 po kilometru. S druge strane, pogodnosti imaju vozači e-automobila: Oslobađanje od poreza na vozila za električna vozila sada se odnosi na prve registracije do kraja 2025. Kada je riječ o putnicima, od 21. kilometra doplatak za putovanje raste s 30 na 35 centi po kilometru. Nije važno kojim se načinom prijevoza dolazi na posao, piše Fenix.

Mjerač goriva u novim automobilima

U budućnosti će proizvođači Komisiji EU morati prijaviti stvarnu potrošnju svakog pojedinog automobila. U tu će svrhu od siječnja u sva nova vozila instalirati takozvani “monitor potrošnje goriva”. Ova obveza proizlazi iz norme Euro-6d-final emisija koja će se primjenjivati na sve nove automobile od siječnja, a koji će napokon zamijeniti Euro-6d-temp.

To je osobito važno za proizvođače automobila: prosječna granica voznog parka od 95 grama CO2 po kilometru primjenjivat će se u budućnosti bez stražnjih vrata; ako se prijeđe ta vrijednost, kazne su neizbježne. Pravila za emisije NOx također postaju stroža.

Novo ograničenje za motocikle

Nove granične vrijednosti također se primjenjuju na motocikle: Euro 5 standard bit će obvezujući za sve novoregistrirane motocikle od siječnja. Međutim, prodaja eura 4 i dalje je moguća 2021. godine pod određenim uvjetima.

Pogledajte i video: Što mislite, može li se u Zagrebu živjeti od 5000 kuna plaće?

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
13:54 17.12.2020.

Bjelosvjetski fašistoidi idu dalje sa ograničavanjem slobode kretanja. Slijedeće na udaru kabale je prehrana tj. meso

BR
Brnjičar
13:55 17.12.2020.

Unatoč glupim zakonima Njemačke emisije C02 se dižu 1.28% svake godine. Ovim tempom Merkelica neće uspjeti spasiti planetu.

VH
volim.hrvatsku65
14:36 17.12.2020.

Jbg, treba pomoci njemackoj automobilskoj industriji ..... Narode KUPUJ NOVE AUTOMOBILE ... Jos malo pa nestalo !!!!! A ja cu kupiti Yugo 45 koral !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije