Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CLOUD I POSLOVANJE

Što će nama 
taj oblak dati?

cloud
Foto: Thinkstock
1/3
01.03.2017.
u 10:48

Koje sve prednosti donosi cloud ili oblak, objašnjava nam Hrvoje Dunkić, direktor sektora sistemske integracije COMBIS-a

Hrvatsko tržište polako ali sigurno otkriva pogodnosti koje donosi oblak u poslovanje. Prevladava mišljenje da je oblak budućnost, no još uvijek donosi velik broj pitanja i nepoznanica.

Usluge u oblaku poput struje

Usluge u oblaku zapravo se mogu promatrati na isti način na koji promatramo, odnosno koristimo i plaćamo usluge u kućanstvu – struju, vodu ili telefon. Ne moramo razmišljati o tome što je sve potrebno da, na primjer, električna energija dođe do naših domova ili kako se održava infrastruktura, nadziru funkcionalnosti, mijenja zastarjela oprema ili održava postojeća jer sve je to briga pružatelja usluge. Fokus je samo na konzumaciji usluga.

Evolucija IT-a

Oblak više nego išta dosad mijenja IT na koji su tvrtke navikle. Nisu potrebne inicijalne investicije, a uspostava novog servisa može biti brža nego kod tradicionalnog načina, ističu stručnjaci. To znači da umjesto da kupuju opremu, tvrtke mogu uz pomoć oblaka koristiti samo ono što im treba i to u vremenu u kojem im treba. Ako trebaju više servisa, dodat će više, ako trebaju manje, koristit će manje, ako prestane potreba za njima, ugasit će ih.

Foto: VLm

Ovako se mogu realizirati uštede za kompanije, ali najveću korist za poslovanje stvara fleksibilnost koju pruža oblak. Uz pomoć vlastite strategije za oblak tvrtke mogu odrediti vlastiti tempo putovanja u oblak koji najbolje podržava njihovo poslovanje.

Što očekivati od oblaka?

Kompanije bi od oblaka trebale očekivati tri stvari – uštedu, evoluciju u načinu na koji IT podržava poslovanje tvrtke i inovacije u kreiranju poslovnih rješenja koje tvrtkama osiguravaju prednost na tržištu. Razni cloud servisi, modeli i načini korištenja imaju različiti utjecaj na ova tri područja, no svim je cloud servisima zajednička konzumacija gotovo svega što nam je u IT-u potrebno. Usto oblak podrazumijeva formulu “koristi koliko ti treba i kad ti treba, a plati samo ono što koristiš”.

Hibridni oblak

Najvažnije je naglasiti da cloud priča nikako nije sve ili ništa. Stoga je najbolje razmišljati o modelu hibridnog oblaka, ističe Hrvoje Dunkić, direktor Sektora sistemske integracije COMBIS-a koji tvrtkama savjetuje da kombiniraju vlastitu IT infrastrukturu i servise s onima u oblaku tako da oblak postane neka vrsta proširenja podatkovnog centra. I onda servis po servis, kako se koji pokaže isplativ za poslovanje, kaže Dunkić.

Foto: VLm

>> Combis hackathonom želi privući mlade i talentirane studente

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije