Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jaguar

Električni I-Pace iz dva motora izvlači 400 KS i 696 Nm, a između dva punjenja prevali 470 km

Jaguar I-Pace
Foto: Jaguar
1/12
28.06.2019.
u 09:00

Niz pametnih tehnologija za poboljšanje autonomije uključuje sustav prethodnog podešavanja baterije: kada je uključen u električnu utičnicu, I-Pace će automatski povećati ili smanjiti temperaturu baterije kako bi maksimalno povećao autonomiju

Jaguar I-Pace, prvi potpuno električan SUV britanskog proizvođača, stigao je na hrvatsko tržište, gdje se nudi po cijeni od 615.000 kuna. Iz Jaguara navode da I-Pace donosi održive performanse sportskog vozila, umjetnu inteligenciju sljedeće generacije i praktičnost SUV-a s pet sjedala.

Dva motora razvijaju ukupnih 400 KS i 696 Nm. Snaga se prenosi na sva četiri kotača, a Jaguarov električni SUV do stotke pojuri za samo 4,8 sekundi. Litij-ionska baterija od 90 kWh ima 432 ćelije, a s njom I-Pace ostvaruje autonomiju od 470 km (po WLTP ciklusu). Zahvaljujući brzom DC punjenju (100 kW), baterija se za samo 40 minuta može napuniti do 80 posto kapaciteta, dok 15 minuta punjenja osigurava 100 km autonomije. Punjenjem na AC kućnoj utičnici (7 kW) postići će se ista razina napunjenosti u tek nešto više od 10 sati.

Niz pametnih tehnologija za poboljšanje autonomije uključuje sustav prethodnog podešavanja baterije: kada je uključen u električnu utičnicu, I-Pace će automatski povećati ili smanjiti temperaturu baterije kako bi maksimalno povećao autonomiju. Baterija je postavljena u sredinu između dvije osovine i što je niže moguće. To omogućuje savršenu raspodjelu težine 50:50 i nisko težište.

Iako je I-Pace SUV srednje veličine, dizajn prednjeg dijela i električni pogonski sklop omogućuju dimenzije kabine usporedive s onima na velikim SUV-ovima. Prostor za noge straga iznosi 89 cm, a zahvaljujući slobodnom prostoru dobivenom uklanjanjem tunela za smještaj kardanskog vratila, dostupan je središnji pretinac zapremnine 10,5 litara. Ispod stražnjih sjedala su pretinci za tablet i prijenosno računalo, dok prtljažnik nudi zapremninu od 656 litara – što se penje na 1453 litara kada su sjedala spuštena.

I-Pace je prvo Jaguarovo vozilo opremljeno sustavom za informiranje i zabavu Touch Pro Duo. Zahvaljujući inovativnoj kombinaciji zaslona osjetljivih na dodir, kapacitivnih senzora i dodirnih fizičkih komandi, Touch Pro Duo intuitivan je za korištenje. Novi EV navigacijski sustav procjenjuje topografiju rute do odredišta i uvide iz prethodnih putovanja, uključujući stil vožnje, kako bi izračunao personaliziranu autonomiju. Napredni sustav koristi tehnologiju „Smart Settings“ (koju pokreću algoritmi umjetne inteligencije) za određivanje omiljenih postavki vozača, pa tome prilagođava postavke vožnje i unutrašnjosti.

VIDEO Test električnog bicikla Husqvarna Gran Tourer 4:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije