Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Štetu nastalu zbog obijesne vožnje ne pokriva osiguranje

Od izmjena Zakona o obveznim osiguranjima, zbog divljanja se gube prava iz osiguranja. Nedužnim vlasnicima razbijenih automobila štetu nadoknađuje osiguratelj, koji novac potom potražuje od vozača krivog za nesreću
03. svibnja 2021. u 09:02 13 komentara 36310 prikaza
Zagreb: Automobilom u Dubravi udario u parkirane automobile i završio na krovu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Štetu na osam automobila, uz onu na njegovu Audiju, vozač koji je prošlog tjedna u Dubravi pokupio cijeli niz vozila parkiranih uz rub nogostupa morao bi platiti sam – kad bi bio pravomoćno osuđen za obijesnu vožnju. Uz to, platio bi i kamate i troškove. Sve to, naravno, ne ispriječi li se nešto provedbi Kaznenog zakona, Zakona o sigurnosti cestovnog prometa i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Trenutačna je situacija takva da je tužiteljstvo odbacilo prijavu policije za obijesnu vožnju, a vozač tvrdi da je pao u nesvijest. Stoga je loptica, odnosno trošak, prebačen na osiguravajuće društvo.

Ferrari - ilustracija MOGLO SE DOGODITI SVAKOME Najskuplja probna vožnja u životu zaposlenice autosalona: Šteta na Ferrariju veća od 100 000 eura

Brzina vožnje više od 50 km/h iznad dopuštene, među ostalim, označena je kao obijesna vožnja. A od 2013. godine, kad je mijenjan Zakon o obveznim osiguranjima, zbog obijesne vožnje gube se prava iz osiguranja. Konkretno, vozač ne može računati da će osiguravajuće društvo podmiriti nastalu štetu ako vozilo nije koristio u svrhu u koju je trebao (npr. ako je sudjelovao u utrkama ili je automobilom vozio po potoku), ako je vozio bez važeće vozačke dozvole ili dok mu je ona oduzeta, ako je vozio pod utjecajem alkohola, droga i psihoaktivnih lijekova, ako je štetu prouzročio namjerno, ako je šteta nastala zbog tehničke neispravnosti za koju je vozač znao ili ako je prouzročena obijesnom vožnjom.

TEŠKA NESREĆA Auto sletio s ceste kod Gornjeg Miholjca, vozač poginuo

Za ovo posljednje treba biti donesena pravomoćna sudska presuda; nije dovoljna tek prijava. No, to ne znači da vlasnici vozila oštećenih tuđom obijesnom vožnjom neće dobiti naknadu štete. Trebaju podnijeti odštetni zahtjev osiguratelju koji će im isplatiti novac, a potom od osobe odgovorne za štetu potraživati isplaćeni iznos, kamatu i troškove. Cijeli iznos vozač mora platiti u slučaju obijesne vožnje i ako je štetu prouzročio namjerno. U svim ostalim navedenim slučajevima gubitka prava iz osiguranja vozač koji je skrivio prometnu nesreću plaća do 12 prosječnih neto plaća.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar Bell940
  Bell940:

  Sve više je sinkopičnih u vožnji kad treba odgovarati za ono kaj si napravio, mam se ne sjećaju!?

 • DOBARDAN:

  Što je pametno i dobro? Pobjegao sa jedne nesreće, napravio ovoliku štetu i kažu vrli tužitelji da nije obijesna vožnja. Dolje tužitelji!

 • foca:

  Za ovog srbina i pripadnika obavještajnog miljea, skinuta je obijesna vožnja, a njegova priča o nesvjestici je priča za mačku o rep. Zašto ne pišete o monstrumu imenom i prezimenom izvjesni Dimitrijević. Automobil bi se zaustavio zbog nesvjesti, ovo što ... prikaži još! je izvjesni učinio je izvan pameti, a ne svijesti .. izvući će njega njegovi, a vi koji imate štetu nategnuti ćete se da dobijete bilo što ..