Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Spremni dočekajte moto sezonu

Inter Cars
Foto: Promo
1/3
23.03.2023.
u 11:52

Dolaskom proljeća dani postaju dulji i topliji, a relativno više temperature i ljepše vrijeme označavaju pripremu za početak sezone vožnje na motociklima i gradskim skuterima.

To je apsolutno razlog za svakog istinskog zaljubljenika u motocikle, da iz garaže izvuče svog ljubimca na dva kotača.

I dok je gotovo svaki vozač mislima već u vožnji ili putovanju, prije svega potrebno je osigurati pripremu i provjeriti ispravnost motocikla te njegove opreme. Procedura je manje više uvijek ista, ali vrijedi se prisjetiti određenih smjernica.

Za pretpostaviti je da motor nije bio u pogonu tijekom zime, ako ne i dulje, a svakako na štetu ide i ako nije bio garažiran. Stoga, prije polaska na put ili vožnju, svakako provjerite stanje ključnih pogonskih tekućina (osnova su rashladna tekućina, motorno ulje ili tekućina za kočnice), očistite, podmažite i podesite napetost pogonskog lanca te provjerite gume. Također, provjera stanja akumulatora je must have nakon duže neaktivnosti po zimi. Ako ste slučajno propustili napraviti predsezonski servis, onda nema bolje prilike da to učinite kako bi ste bili što mirniji i sigurniji te uživali u vožnji.

Cesta je cesta, no na vašem putovanju mogu vas zadesiti razni vremenski uvjeti širokog spektra – od obilne kiše, mraza pa sve do žarkog sunca. Tu na red dolazi čimbenik koji je bitan ne samo za motor nego i sva ostala vozila – gume. Nebitno o kojoj se vrsti motora radi, ali nakon određenog vremena stajanja guma otvrdne i gubi svoja vozna svojstva pa iako to nije očito na prvi pogled, potrebna je zamjena novom. Ipak, i tu treba biti oprezan te odabrati pripadajuće moto gume što na kraju utječe na ekonomičnost, performanse i sigurnost vožnje. Dakako, to ovisi o vrsti motora, podlozi te o kojoj vrsti uporabe je riječ.

Naposljetku, ono bez čega nikako ne biste smjeli započeti vožnju je kaciga. Sigurnost je na prvom mjestu i za nju nema nikakve izlike. Kupovina moto kacige često je usputna aktivnost na koju većina ne obraća previše pažnje, a jedan od bitnijih čimbenika za njenu kupovinu svakako je „što niža cijena“. Kao i kod moto guma, i u slučaju kaciga postoje određeni elementi oko njenog odabira, odnosno, o kakvom se terenu radi (van asfalta, gradska vožnja, normalna vožnja), „otvorenost kacige“, odabir ispravne veličine s obzirom na oblik glave, materijal, težina kacige, ventilacija itd. Svakako, potrebno je naći balans između navedenih elemenata kako bi se zadovoljile osobne potrebe te uvjeti u vožnji.

Kacige za sve tipove vožnji i vremenske uvjete
Foto: Promo

Zaključno, dolazak boljih vremenskih uvjeta i početak nove moto sezone uvijek su podsjetnik, ali i potreba, za pregledom stanja vašeg motora. Jer ipak, vaša sigurnost, te sigurnost ostalih sudionika i vozila u prometu su uvijek na prvom mjestu, a užitak u vožnji dolazi kao šećer na kraju.

Ako kojim slučajem ne znate gdje potražiti dijelove i opremu za svoj motocikl, Inter Cars web shop je pravo mjesto za vas – „od igle do lokomotive“ za vašeg limenog ljubimca na dva kotača!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije