Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

Spremate se autom u inozemstvo? Evo što sve morate učiniti

odmorište
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
23.06.2014.
u 18:38

HUO je objavio naputak s korisnim savjetima za vozače koji idu autom izvan Hrvatske

Namjeravate li tijekom ljetnih praznika krenuti automobilom u inozemstvo? Mogli bi vam koristiti savjeti za pripremu putovanja koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje.

Evo što sve morate napraviti prije no što krenete izvan Hrvatske:

Uzeti zelenu kartu osiguranja – iako vam ovaj dokument za ulazak na područje bilo koje države članice Europske unije odnosno Europskog gospodarskog prostora (EU + Island, Liechtenstein, Norveška) te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske formalno nije potreban jer prema posebnim međunarodnim sporazumima službena hrvatska registracijska oznaka u ovim državama zamjenjuje zelenu kartu, preporučuje se da je ipak uzmete sa sobom jer će vam koristiti u slučaju prometne nesreće.

Zelena karta vam je potrebna i za laku prikolicu – bez obzira na to što po postojećim propisima lake prikolice ne podliježu obvezi registracije. HUO predlaže da prikolicu (kamp-prikolicu, prikolicu za stanovanje i sl.) osigurate kod svojeg osiguratelja policom dobrovoljnog osiguranja od automobilske odgovornosti te zatražite izdavanje zelene karte.

Provjerite valjanost zelene karte – nije li slučajno istekla te je li ispravno ispunjena (npr. pogrešno uneseni ili ispravljeni podaci o registracijskoj oznaci mogu imati za posljedicu nepriznavanje zelene karte).

Provjerite imate li na stražnjem dijelu vozila međunarodnu oznaku HR koja mora biti propisane veličine (175 x 115 mm) – neimanje međunarodne oznake može imati za posljedicu sprečavanje ulaska u stranu državu odnosno plaćanje kazne.

Provjerite jeste li uzeli "Europsko izvješće o nesreći" – ovaj obrazac uručen vam je uz policu osiguranja od automobilske odgovornosti pri posljednjem produljenju registracije.

Uzeti Međunarodnu vozačku dozvolu (za pojedine zemlje nije potrebna – a detaljnije informacije dostupne su u Hrvatskom autoklubu).

Ako u inozemstvo putujete tuđim vozilom, potrebna vam je "Punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu" koju možete dobiti kod Hrvatskog autokluba.

Upute o tome kako postupiti u slučaju prometne nesreće u inozemstvu možete pronaći na stranicama HUO-a.

>> Na put uz gadgete - kako vam tehnologija može pomoći?

Komentara 7

MA
maxxxx
10:47 24.06.2014.

Da se autor članka malo potrudio, mogao je napisati za što će nam to trebati zelena karta ako formalno nije potrebna, za kakav "za svaki slučaj"?!?

AN
anton1
19:35 23.06.2014.

Ja ode u vitez na more, sta trebam?

HE
heri12
07:49 25.06.2014.

Prije tjedan dana mi na tehničkom pregledu provjeravaju rok trajanja prve pomoći jer navodno u Sloveniji nesmije biti starija od šest godina. Kazna 100 E. O tome tu ni riječi. Ne znam kaj je istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije